Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå bland landets otryggaste kommuner

Sollefteå är en av de otryggaste kommunerna i landet.
Olyckor, stölder och räddningstjänstens insatstid är några av de mått som används i undersökningen, som gjorts av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Av Sveriges 290 kommuner hamnar Sollefteå på plats 284. Härnösand och Kramfors ligger också på den röda listan på platserna 238 respektive 255.

Undersökningen bygger på SKL:s årliga enkät som skickas ut till landets samtliga kommuner. I undersökningen mäter man tryggheten ur en mängd olika perspektiv såsom fallskador, bränder, våld och kriminalitet.

Man undersöker också hur många personer som utbildats i att förebygga bränder, hur landsting och kommun samverkar i väntan på ambulans, hur kommunen upprätthåller viktiga funktioner i händelse av kris, hur lång tid det tar från larm tills ambulans är på plats med mera.

Just insatstiden för ambulansen skiljer Ådalskommunerna åt. Snabbast på plats är ambulansen i Härnösand på 10,3 minuter. I Sollefteå tar det 14,5 minuter och i Kramfors 15 minuter. Längst i länet får invånarna i Timrå vänta – 18,6 minuter.

Hur mycket olyckor kostar får man också veta. I Sollefteå är samhällskostnaden för en olycka 8900 kronor per invånare och år. I Kramfors är motsvarande siffra 8500, i Härnösand 6600 och i Örnsköldsvik 6700.

Majed Safaee, informationsstrateg på Sollefteå kommun, tolkar undersökningen som missvisande.

– Sollefteå och Kramfors är inte bland Sveriges otryggaste kommuner, vi är bland dem med högst medelålder. Medelålder och befolkningstäthet spelar väldigt stor roll i den här undersökningen, säger han.

Han har jämfört SKL:s undersökning med SCB:s statistik över medelåldern i landet.

– Skulle man slå ihop de 20 kommuner som har högst medelålder skulle de hamna i bottenskiktet, från plats 200 och nedåt. De 20 kommunerna med lägst medelålder skulle hamna bland de 20 procenten som klarar sig bäst.

Majed Safaee lyfter också fram polisens trygghetsmätning, där man bland annat mäter utsatthet för brott. Kommunerna värdesätts på en skala där 0 är i stort sett problemfritt och 6 alarmerande problem.

– Sollefteås sammanlagda värde är 1,21. Samma värde som Lomma, som toppar SKL:s trygghetsgranskning.

Tryggast i Västernorrland, och bland de tryggaste kommunerna i landet, är Örnsköldsvik, som hamnar på plats 83 i SKL:s rankning.