Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solberg laddar för regeringssamtal

Annons

När norska Høyreledaren Erna Solberg nu inriktar sig på att bilda regering efter valsegern, uppmärksammar landets medier att hon inte vill garantera att alla de fyra borgerliga partierna får plats i regeringen.

Det viktiga nu är att vi enas om en huvudriktning, säger Solberg.

Erna Solberg höll korten nära när hon svarade på frågor om valsegern på presskonferensen.

Jag tänker inte bedriva förhandlingar i medierna, sade Solberg men avslöjade att hon redan, kort före presskonferensen, haft ett kortare möte med övriga borgerliga partiledare.

Solberg vände sig med kraft mot valkommentaren att väljarna var trötta på den rödgröna Stoltenbergregeringen och därför valde Solberg.

Det var inte väljarna som var trötta på regeringen. Det var vi som talade om en ny politik och som fick mandat för en sådan ny politik, sade hon.

Om förutsättningarna att regera framgångsrikt med övriga borgerliga ledare sade Solberg:

Det viktiga nu är att vi enas om ett gemensamt projekt och en huvudriktning.

De övriga borgerliga partiernas styrelser träffas under dagen medan Solbergs egen partistyrelse möts först på fredag.

Sonderingarna och därefter regelrätta förhandlingar om en regeringsplattform väntas först nästa vecka.

Var de borgerliga ska förhandla hålls hemligt på grund av det stora medieintresset.

Solberg hann under den korta presskonferensen också meddela att den budget för 2014 som Stoltenberg lägger fram innan han avgår kommer att studeras ingående.

Vi kommer att göra ändringar i budgeten, sade hon och nämnde vidareutbildning av lärare och vårdköer som hjärtesaker som kan leda till revideringar i den rödgröna budgeten.

Svenska Moderaternas partisekreterare Kent Persson deltog i Høyres valvaka i natt.

Høyre och Erna (Solberg) har varit duktiga på att fokusera på sina egna politiska frågor och lösningar. De är fokuserade, konkreta och framtidsinriktade, säger Persson om valframgången.

Statsminister Jens Stoltenberg blir efter att budgetpropositionen har lagts den 14 oktober gruppledare för Arbeiderpartiet i stortinget.

Jag har i dag informerat kung Harald om att vi lämnar in avskedsansökan efter det att vi har levererat statsbudgeten den 14 oktober och därefter fortsätter som endast en expeditionsministär fram tills de borgerliga övertar regeringsmakten, sade Stoltenberg på en presskonferens.

AP ska nu inta en ansvarsfull och konstruktiv oppositionsroll, lovade han redan när han medgav nederlaget i natt.

Utländska medier har mest uppmärksammat att Norge nu har ett regeringsunderlag som innefattar ett invandrarfientligt parti "med band till Breivik". Så formulerade sig exempelvis brittiska The Independent på morgonen.

Att massmördaren Breivik var med i det högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FrP) i flera år har fastnat hos flera utländska medier men detta har också mött motreaktioner.

FrP gick bakåt jämfört med förra valet men partiledaren Siv Jensen lät som en segrare när hon framträdde under stort jubel på valvakan i Oslo. I tv-kanalen NRK 1 sade Jensen att FrP inte nöjer sig med annat än ett tydligt genomslag i ett regeringsprogram. Redan före valet gjorde Jensen klart att hon vill ha finansministerposten.

Fakta: Valet

Mandatfördelningen: 96 för de borgerliga mot 72 för de rödgröna. Miljöpartiet de gröna tog sitt första mandat.

Inte sedan 1945 har de varit så många nya ledamöter i stortinget. 67 av de 169 är färska på jobbet enligt SSB. Venstre går från två till nio mandat och får åtta nya ledamöter, bara partiledaren Trine Skei Grande stannar. I Høyre är 24 på de 48 stolarna nya.

Mer läsning

Annons