Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökes: Markägare som vill starta nytt tiggarläger

Nu upphandlas en ny campingplats för tiggarna i hamnen.
Campingar, eller andra som har plats för 20 husvagnar med hemlösa, kan höra av sig till kommunen med anbud.
– Det är bara ett sätt för kommunen att slippa ta ansvar, säger Pirjo Holmström, som engagerat sig för tiggarna.

Sundsvalls kommun vill ha bort tiggarnas husvagnsläger från hamnen. Där står ett 20-tal husvagnar men platsen anses olämplig eftersom området inte är planlagt och ligger för nära järnvägen. Där finns inte heller någon el, sedan den stängdes av tidigare i vinter.

För att hitta en ny plats har kommunen gått ut med en upphandling. Man söker en ny och lämpligare plats att flytta husvagnslägret till. Området ska vara inhägnat med ett begränsat antal platser och ha tydliga förhållningsregler. Det ska även finnas en sanitetsanläggning med dusch, toalett samt elanslutning.

Den camping- eller markägare som är intresserad ska komma in med ett anbud till kommunen senast den andra februari. Kommunen väljer sedan den lämpligaste, och billigaste, platsen och upplåter den åt tiggarna och andra hemlösa.

– Tanken är att de hemlösa sedan ska betala en avgift för att få bo där, säger Marianne Bergman, tillförordnad socialdirektör.

Anbudsförfarandet är hemligt och Marianne Bergman får inte säga om man fått in några anbud ännu, eller var ett husvagnsläger i så fall skulle kunna ligga.

Tiggarna i lägret är dock inte entusiastiska över kommunens planer.

– De vill helst inte flytta alls, säger miljöpartisten Pirjo Holmström som engagerat sig för romernas situation i Sundsvall och känner de som bor i husvagnslägret.

Hon anser att kommunen lagt ut lägret på anbud för att slippa ta ansvar för det i framtiden. Då blir det en markägare som får ansvara för att allt fungerar med el, toaletter och dusch.

Pirjo Holmström tror också att det kan bli svårt att hitta en central plats för husvagnslägret, och romerna lär protestera om de ska tvångsförflyttas långt utanför stan. Hon har svårt att se hur flytten ens ska kunna genomföras rent praktiskt.

– Husvagnarna får inte gå i trafik, några har inte ens hjul.

Läs mer:

Tiggarnas barn har lämnat husvagnslägret

Tioårig pojke filmade attack mot husvagnslägret – se den dramatiska filmen här

Terrorn mot romerna är hatbrott – polisen: "Rädd att det eskalerar"