Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker sanningen bakom Brattåsmorden i ny podd

Tio år efter Brattåsmorden granskar nu Anna Wikner det mystiska brottet som fortfarande förbryllar både polisen och allmänheten. I Mittmedias nya podd I brottets spår tänker hon ta död på rykten och komma med helt nya uppgifter.

Anna Wikner har ägnat månader åt att granska fallet och säger att det är uppenbart att utredningen inte har skötts på ett bra sätt. Både poliser som jobbat med fallet tidigare och anhöriga som hon pratat med ger samma bild. Men att få se några papper från utredningen är omöjligt.

– De eventuella misstagen döljs bakom sekretess eftersom det är en pågående mordutredning där det inte finns någon preskriptionstid. Så länge man inte tar mördaren kommer de aldrig att komma upp till ytan. Men ska man låta bli att granska bara för att det blir extra svårt? Det tycker inte jag, säger Anna Wikner.

Hon berättar att utredningen under perioder legat på is och att en av anledningarna till att hon ville granska fallet är att det finns så många lösa trådar som man inte fått svar på. Bland annat berättar hon om att pengarna som polisen hittade i Tor Öbergs bakficka enligt henne spräcker en av teorierna om varför paret blev mördade.

– Det finns mycket som tyder på att det inte är ett rånmord. Proffstjuvar lämnar liksom inte 10 000 spänn som bara ligger framme. Samtidigt så vill jag ta reda på vad han skulle ha dem till. Han var inte en sådan som brukade gå omkring med så mycket pengar.

Anna Wikner undrar om mördaren faktiskt var ute efter något särskilt och ifall den väska med plånbok och ekonomiska papper som hittade i skogen bara var ett villospår för att få det att se ut som ett rånmord.

Vad finns det för andra lösa trådar?

– Jag vill veta varför man inte fått någon träff på DNA. För polisen säger att man har ett DNA som man bedömer kommer från gärningsmannen och vad jag har förstått så är det en fullständig DNA-profil. Det är ett jävligt bra spår om det stämmer.

Hon berättar att kombinationen av att ett mord knappast är en förstagångsförseelse och att man ändå inte har fått träff på någon kriminell gör det hela ännu märkligare. Men i sitt arbete har hon också märkt att många har börjat tvivla på att det faktiskt är gärningsmannens DNA som finns på brottsplatsen eftersom man har toppsat över 500 personer utan resultat.

Kommer du att komma med nya uppgifter?

– Ja och nya personer som inte har uttala sig tidigare.

Kommer dessa att leda oss närmare ett svar?

– En del saker har jag med för att ta livet av skitsnack. Det går mycket rykten och det är ju så när man inte får veta någonting om hur det ligger till, så börjar man spekulerar om både den ena och den andra. Jag tror att om folk lyssnar på den här serien så kommer det nog att ändra deras uppfattning en hel del om brattåsmorden och utredningen.

Tror du att brottet kommer få en lösning?

– Miljonerkronors-frågan. Jag tror att lösningen ligger i utredningen men att man inte har sett sammanhanget ännu Man har missat något och det hänger ju på att polisen nu får jobba med utredningen i lugn och ro, då tror jag mordet blir löst.

I brottets spår har premiär på Itunes torsdag den 2 juli samt på bloggen http://blogg.mittmedia.se/ibrottetsspar/, där du även kommer att hitta extramaterial. Har du tankar eller synpunkter om podden? Tyck till i sociala medier under #ibrottetsspår.