Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sojuz med clownturist har landat

Annons

Den ryska rymdsonden Sojuz har landat med en kanadensisk clown ombord.

Under rymdbesöket ledde Cirque du Soleils skapare Guy Laliberté en tvåtimmars show från rymdstationen ISS.

Ned på kazakisk jord kom också två professionella rymdfarare: Gennadij Padalka från Ryssland och amerikanske astronauten Michael Barrat.

De tog mark på Kazakstans stäpp klockan halv sju på söndagsmorgonen svensk tid.

De mår bra, rapporterade rymdkontrollcentret enligt nyhetsbyrån Ria.

Kanadensaren Guy Laliberté har blivit miljardär tack vare den nyskapande Cirque du Soleil, en cirkus som förenar musik med akrobatik. Han är den sjunde turisten som har betalat miljontals dollar för att besöka rymden.

Han kom till ISS den 2 oktober tillsammans med ryssen Maksim Surajev och amerikanen Jeffrey Williams.

Laliberté ledde i fredags en två timmar lång tv-show från ISS. Temat var rent dricksvatten åt alla på jorden.

Deltagare i 14 städer världen över bidrog. Artisterna Bono, Shakira och Peter Gabriel medverkade, liksom klimatkändisen Al Gore, som varnade för smältande polarisar, vattenföroreningar och extremt väder med torka och översvämningar till följd.

Lalibertés egen Cirque du Soleil deltog naturligtvis också.

Kritiker har invänt mot 50-årige Lalibertés resa. De menar att de cirka 245 miljoner kronor som den kostade kunde ha använts bättre, till exempel till att gräva brunnar i Afrika. Andra ansåg att det var en blygsam summa för att ge så stor uppmärksamhet till en viktig fråga.