Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofie och Hanna ska studera USA-valet

I höst åker de två gymnasieungdomarna över Atlanten för att studera valet på närmare håll.

Valresultatet i USA påverkar hela världen, inte minst Sverige. Det är en anledning till att de två Härnösandsungdomarna Sofie Bergman och Hanna Carlgren ska studera valkampanjen på plats i USA. Det blir deras projektarbete på Härnösands gymnasium.

Samhällseleverna har redan kommit långt i sin planering och börjat söka sponsring för sin USA-resa som de har tänkt göra i september när höstterminen börjar.

- Vi kommer att åka. Åtminstone blir det en resa till Seattle, berättar Hanna Carlgren.

- Vi vill också resa till Texas för att få ytterligare ett perspektiv, säger Sofie Bergman.

De två eleverna har tänkt studera det politiska intresset bland förstgångsväljare i USA. Deras hypotes är att trots att valet påverkar en hel värld är intresset för politik betydligt mindre i USA än i Sverige.

- Vi har börjat arbete med att ta kontakt med skolor för att hitta elever som vi ska kunna göra enkätundersökningar med, säger Hanna Carlgren.

Men de vill även gå längre.

- Därför har vi också tänkt göra djupare videointervjuer med några elever, säger Sofie Bergman.

Väl hemma ska de göra liknande undersökningar i Sverige för att se om det politiska intresset är större i Sverige än i USA, vilket de två gymnasisterna tror.

- Det är viktigt att engagera sig politiskt och vi tror att vår studie kan vara intressant. Inte minst eftersom valet i USA denna gång har blivit så uppmärksammat med mediebevakning så gott som dagligen även i Sverige.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60