Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Det är småföretagen som håller landsbygden vid liv

Om man vill ha något gjort får man lov att göra det själv. Det är en fras som många, inte minst i glesbefolkade områden är väl bekant med.

Och i takt med att kommunerna i Ångermanland tappat statliga arbetstillfällen har denna inställning kommit att visa sig allt mer på arbetsmarknaden. Små företag poppar upp som svampar ur jorden, mest påtagligt i Sollefteå men också i Kramfors och Härnösand.

Företag som förutom att skapa jobb, också bidrar till skatteintäkterna i regionen, så att den offentliga sektorn kan hållas flytande.

När Företagarna presenterade sin Företagsfakta för 2020 talade kurvorna sitt tydliga språk.

Sollefteå har tappat 2000 offentliga arbetstillfällen sedan 1990. Under samma tid har antalet arbetstillfällen i småföretag ökat med 1000. Små företag är i det här fallet företag med färre än 50 anställda, men i Sollefteå rör det sig i de allra flesta fall om företag med max fyra anställda.

Detsamma gäller för Kramfors, som efter en svacka för småföretagsetableringar under mitten av 00-talet nu visar på en ökning igen. Vad som skiljer Kramfors från Sollefteå är dock det faktum att också de större företagen växer i kommunen, medan de ligger mer eller mindre stilla i Sollefteå.

Och trenden är liknande i Härnösand. Småföretagen växer mer än de stora. Vad som skiljer Härnösand från Kramfors och Sollefteå är att här har också antalet offentliga tjänster ökat marginellt på senare år efter en bottennotering år 2016.

Dock står det klart i alla tre kommuner, att när staten, regionen och kommunen drar ner, då tar folk saken i egna händer och startar företag för att klara sin försörjning.

Jag tycker mig se att politikerna i alla tre kommuner förstår vikten av företagande, varför de också gör vissa ansträngningar för att stötta och underlätta för företagen, med varierande framgång. Men utan skatteintäkterna från företagen och deras anställda finns inga pengar att lägga på kommunal verksamhet varför företagen måste prioriteras upp i alla kommuner.

Oavsett om vi talar om en lantbrukare i Sollefteå, ett nystartat turistföretag, en frisör i Härnösand eller en it-konsult med bas i Kramfors är dagens utveckling positiv. Nu vill det bara till att staten håller vad den lovat gällande utlokalisering av statliga arbetstillfällen, för om den gör det ser framtiden ljusare ut än på länge för våra kommuner.