Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockret hotar hjärtat

Annons

En burk läsk om dagen ökar risken att dö av hjärtsjukdom med en tredjedel, enligt en stor studie i USA.

En varningssignal, säger professor Claude Marcus som ser svenskarnas läskdrickande dra i väg.

Sambandet mellan risken att dö i en hjärtsjukdom och hur mycket socker vi äter beläggs i en stor studie vid den amerikanska smittskyddsenheten CDC, rapporterar Svenska Dagbladet.

När en människa får i sig mer än 10 procent av all energi från tillsatt socker börjar risken öka mätbart. Överfört på sockerkonsumtionen här i landet skulle en stor grupp svenskar ha en förhöjd risk att dö.

Står sockret för en tredjedel av energin blir risken för hjärtdöd fyrfaldigad.

Det här är en varningssignal som visar att man bör ta Livsmedelsverkets rekommendationer på allvar. Svenskar är stora godiskonsumenter och läskkonsumtionen har gått upp kraftigt, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.

Rekommendationen är att hålla sig under tio procent sockerintag.

Äter man sötade flingor, dricker sötad läsk, tar godsaker till kaffet, en bulle till kvällsfikat, då är det lätt att man kommer över den gränsen.

Att studien visar ökad hjärtdödlighet utan hänsyn till vikt är intressant, enligt Marcus. Det som är belagt i övrigt är att läsk ökar risken för övervikt och fetma, vilket kan ge en mängd olika sjukdomar.

Det är en välgjord stor studie, och ambitiöst genomförd, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

Hon pekar på det intressanta i att forskarna har lyckats plocka ut vad som är tillsatt socker, jämfört med det socker som finns naturligt i råvaror.

Det här är en väldigt intressant studie, just för att det handlar om dödlighet i hjärtsjukdomar, säger Emily Sonestedt, som forskar om kost och hjärt- kärlsjukdomar vid Lunds universitet.

Enligt Sonestedt finns det inte många långtidsstudier i ämnet sedan tidigare.

Korttidsstudier har inte visat så klara samband, säger hon till TT.

I genomsnitt får svenskarna just tio procent av energin från socker, men många ligger något över.

Framför allt är det riktigt stor konsumtion av socker som är allvarlig.

Socker är inget gift, det är inte farligt att äta lite godis. Det är inget vi behöver avstå helt ifrån, säger Claude Marcus. Man kan aldrig säga säkert att det är enbart sockret det handlar om. Får man 25 procent av sin energi från tillsatt socker så slår det ut den bra maten. Mycket socker kan vara en indikator på sämre matvanor, säger Lindroos.

CDC-studien är den största i sitt slag med drygt 10 000 personer som följts upp över 14 år. Resultaten är publicerade i den medicinska tidskriften Jama.

Mer läsning

Annons