Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialsekreterarna i Kramfors trivs trots ett jobb med tuffa uppgifter

Personalen vid Kramfors kommuns individ- och familjeomsorg trivs bra på jobbet.
De vill ge en annan bild av socionomyrket än hot, slit och kaos som de tycker att det ofta utmålas i media.

Individ- och familjeomsorgen är i Kramfors indelat i en vuxen- och en barn- och ungdomsenhet. Tveklöst har socialsekreterarna krävande uppgifter att hantera. De ska ta ställning till bland annat utbetalning av försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, placering till annat boende av barn som far illa i hemmet, missbruksproblematik och frågor om ensamkommande flyktingbarn.

Men resultatet av kommunens nyligen genomförda medarbetarundersökning tyder på att medarbetarna trots allt ändå trivs med sitt yrkesval. På en femgradig skala var inom vuxenenheten snittbetyget 4,12 på frågan "jag ser fram emot att gå till jobbet".

– Det tycker jag säger ganska mycket om stämningen, säger Carina Eriksson som är chef på vuxenenheten.

Inom individ- och familjeomsorgen finns många anställda som jobbat i flera år. Några har testat andra jobb, men sedan återvänt.

– Jag har varit på andra arbetsplatser, men kände att det var här jag hade hjärtat, säger Åsa Harnesk inom barn- och ungdomsenheten.

Lena Vestin har jobbat 30 år inom barn- och ungdomsenheten. Hon kan vittna om att arbetsbelastningen blivit högre med åren.

– Ärendena är mer komplexa, men samtidigt går det inte en dag utan att man lär sig något nytt. Det är också en bra vi-känsla och enkelt att nå cheferna.

I medarbetarundersökningen gav personalen på vuxenenheten även flera andra svar med betygspoäng klart över fyra på frågor om idéer och synpunkter tas tillvara, om personalen ställer upp för varandra och om nya medarbetare välkomnas.

– Jag kan i stor utsträckning själv planera hur jag lägger upp mitt jobb, bara jag når målet. Sedan har vi roligt tillsammans och skrattar mycket, säger Therese Eriksson som handlägger frågor enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Inom individ- och familjeomsorgen har man diskuterat varför det är svårt att rekrytera nya socionomer, vilket inte bara är ett problem i Kramfors. En känsla är att den allmänna bilden av yrket inte stämmer mot den egna där i stället personlig utveckling och intressanta arbetsuppgifter framhålls.

Sara Wedin handlägger ansökningar om försörjningsstöd inom vuxenenheten.

– Varje ärende måste utredas, det är ju skattepengar som hanteras. Det kan bli diskussioner, men väldigt sällan som man känner oro för hot.

Carina Eriksson hoppas att fler unga personer inför sitt studieval upptäcker att socionom kan vara ett jobb för dem.

– Det är ett framtidsyrke, där man också kan få anställning inom till exempel migrationsverket, arbetsförmedlingen och vid behandlingshem.

För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.