Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialbidragen fortsätter att öka

Socialbidragen fortsätter att öka i Härnösand. Under mars 2010 betalade kommunen ut drygt 2,2 miljoner i bidrag vilket är en ökning med mer än 40 procent mellan februari och mars.

– Vi hade även en uppgång i mars 2009. Vad den berodde på vet vi inte, säger Solbritt Höglund, enhetschef på socialförvaltningen i Härnösand.

Samtidigt är det också fler ungdomar som är beroende av försörjningsstöd. I februari var det 100 som fick bidrag. Men i mars hade antalet stigit till 116. Om man tittar ett år bakåt i tiden blir ökningen än mer dramatiskt. Antalet ungdomar som fått försörjningsstöd har ökat med 90 procent.

Arbetsmarknadsenheten driver nu ett projekt kallat "en dörr in" som ska hjälp ungdomar att hitta en försörjning.

– Men på socialförvaltningen har vi ännu inte sett några effekter av detta arbete. Vi ser ännu inga tecken på en vändning. Men vi hoppas att den kommer i vår, säger Solbritt Höglund.

Den stora anledningen till att folk söker försörjningsstöd från kommunen är arbetslöshet. Och här har antalet ökat med mer än 50 procent. Andra skäl är att man är sjukskriven och inte kan försörja sig och andra som har otillräcklig sjukersättning. Den allra största gruppen som söker bidrag är ensamstående män utan barn.