Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sobjanin väntas vinna i Moskva

Annons

President Vladimir Putins förtrogne ser ut att vinna borgmästarvalet i Moskva. Den sittande borgmästaren Sergej Sobjanin, ser ut att få omkring 52 procent av rösterna enligt regeringsvänliga opinionsmätningar.

Utmanaren Aleksej Navalnyj ska bara ha fått omkring 30 procent av rösterna, men dennes kampanjhögkvarter hävdade att Sobjanin inte säkrat 50 procent, vilket skulle innebära att det blir en andra valomgång.

Trots vad som ser ut att vara en förlust är Navalnyj den förste oppositionsprofilen på länge som haft någon realistisk chans att utmana Putinkretsens maktmonopol. Konsekvenserna för det politiska landskapet kan bli långtgående.

Stoppa martyrstatus

Experter tror att han kan få hållas om han visar sig tillräckligt stark i valet. Hans hotande femåriga fängelsedom kan komma att omvandlas till villkorlig för att undvika att Navalnyj får martyrstatus.

Helt lugna är inte de styrande. Tidningen Izvestija redovisar icke namngivna källors uppgifter om att Navalnyjs anhängare inte kommer godkänna valresultatet och ta till våld för att vädra sin frustration. Våld mot "vanliga människor och journalister" kommer att utövas av fotbollshuliganer i Navalnyjs sold, hävdade tidningen med hänvisning till "källor inom säkerhetstjänsten".

Hårt angrepp

Navalnyj twitterkommenterade häromdagen själv Izvestijas uppgifter med orden "på Izvestija arbetar narkomaner".

Han har under kampanjen gått till hårt angrepp mot Sobjanin och anklagat honom för nepotism och korruption med hänvisning till att hans unga döttrar äger lyxlägenheter.

Symboliskt nog har Kreml läckt president Putins åtaganden för de kommande dagarna. Bland höjdpunkterna nämns det formella firandet av Sobjanins återval som Moskvachef.

Mer läsning

Annons