Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snötipp byggs i Må

Kommande vinter blir den sista kommunen tippar snö i Örnsköldsviksfjärden.
Från och med vintern 2016/2017 kommer den kommunala snön att läggas upp på en tipp vid Må avfallsanläggning.

Under många år har kommunen tippat snö nere vid det som i dag heter Fjällräven Center. Men snötippningen har varit en nagel i ögat på länsstyrelsen, som med viss tvekan gång efter annan beviljat dispens för den.

Snö som plogas ihop från gator och vägar betraktas nämligen som kontaminerad, nedsmutsad av salt och annat. Egentligen är det förbjudet att tippa den snön i vattnet.

Vintern som kommer blir den sista med dispens och kommunen har sökt med ljus och lykta efter ett ställe på land att lägga upp snön på.

Flera platser har varit aktuella, bland annat Skyttis.

Tillsammans med Miva har ansvariga nu beslutat att anlägga en snötipp vid avfallsanläggningen i Må.

– En perfekt lösning för oss, Miva och privatpersoner som slänger skräp på återvinningscentralen, säger Mikael Kristiansson, chef på kommunens trafik- och parkavdelning.

Till den planerade tippen måste nämligen byggas vägar till och från, och en av dem kommer att kunna utnyttjas som utfart från återvinningscentralen för privatpersoner.

Anlägga en snötipp är mer komplicerat än man möjligen kan tro. Det krävs en stor markyta, lutningen är viktig, det ska finnas vatten och pumpar och så vidare.

Länsstyrelsen har också väldigt mycket åsikter om vad som behöver göras och till kommunen kom härförleden en fyra sidor lång skrivelse med krav.

– Hade vi haft tillstånd hade vi redan börjat bygga tippen, nu blir det nästa år. Men den ska vara klar till nästa vinter, säger Mikael Kristiansson.

Läs också:

Snötipp vid arenan oroar Fiskeriverket