Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöstormar stör julfirandet i USA

Annons

Miljontals människor i USA har drabbats av svåra snöstormar som stört julfirandet. Många kyrkor i Mellanvästern hölls stängda på juldagen och vädermyndigheterna uppmanade befolkningen att stanna inomhus.

Minst 23 dödsfall har rapporterats efter snöstormarna.

Flera delstater har stängt motorvägar efter svåra olyckor. I delstaterna South Dakota, Texas och Oklahoma förklarade myndigheterna att katastroftillstånd råder.

Även många flygavgångar ställdes in under julhelgen och hundratals resenärer blev strandsatta.

"Helgoreda"

Detta är helgoreda. Stormen sträcker sig över två tredjedelar av landet, sade Chris Vaccaro vid vädertjänsten National Weather Service (NWS). Det är allt ifrån svåra åskstormar vid Mexikanska golfens kust till isbark i New England och rasande snöstormar på slättlandet.

Snöovädret väntades lämna efter sig ett upp till drygt 60 centimeter tjockt snötäcke på juldagen och varningar för snöstorm utfärdades från North Dakota ner till Texas.

North Dakota spåddes få 40 centimeter snö och temperaturen skulle sjunka ner till 36 minusgrader Celsius.

Under vatten

Varningar om översvämningar utfärdades även utefter USA:s nordöstra kust - från North Carolina och Washington till New England - när de väldiga snömassorna smälte i dagsmejan under juldagen samtidigt som snöblandat regn fortsatte att falla.

I Alabama låg många av delstatens vägar under vatten. Även varningar för virvelstormar utfärdades under juldagen i delstater i Mellanvästern.

Soldater

Soldater från nationalgardet i flera delstater har fått order om att gräva fram nödställda resenärer ur snödrivorna.

Betsy Graupe, som körde från Chicago för att fira hos släkten i Minneapolis, berättade att hon till sist tappade räkningen på hur många bilar som fastnat i dikena under den 57 mil långa resan.

Det var mycket, mycket illa. Sikten var usel, det var isigt och vägen spårig, sade hon.

Julstormen väntas inte bedarra förrän under lördagen.