Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöstorm lamslår östra USA

Annons

En kraftig snöstorm lamslår stora delar av östra USA. Ovädret beskrivs som det värsta i området på tio år. Snöstormen har slagit ut strömmen till över 70 000 kunder i delstaten Virginia, uppger delstatens myndigheter, som också har räknat till 3 000 trafikolyckor under ovädret. Många tvingades tillbringa natten i sina bilar, rapporterar AFP.

Katastroftillstånd är utlyst i Virginia, liksom i Maryland, West Virginia och Delaware. Den enorma stormen sträcker sig över ett 80 mil brett område i ett tiotal stater, där en fjärdedel av USA:s befolkning lever.

Storstäderna Washington och Baltimore befinner sig i stormens öga. I Washington kom rekordmycket snö - 40 centimeter, vilket var mer än det tidigare rekordet från 1932.

Ovädret tvingade fram en stängning av huvudstadsregionens tre största flygplatser, och tusentals passagerare var strandsatta.

Mer snö väntas under den så kallade Supersöndagen, då en stor del av handeln inför julen brukar infalla. Nu riskerar försäljningssiffrorna att rasa jämfört med tidigare år. Men Washingtons borgmästare Adrian Fenty sätter sitt hopp till att huvudstadens invånare ger sig ut i butikerna i morgon. Då är han övertygad om att stadens nästan spöklikt tomma gator skulle vara plogade och redo för julshoppare.

På många håll längs östkusten var vädret bedårande julkortsvackert, men i flera delstater har guvernörerna utlyst krisläge I Virginia, Maryland, Delaware och West Virginia uppmanas folk att inte ge sig ut på vägar där flera dödliga olyckor inträffat. Snön i kombination med blåst och kyla gör det extremt farligt att ge sig ut med bilen, varnade den nationella väderservicen (NWS).

Vissa områden i Virginia har redan fått över 60 centimeter snö och över 70 000 elabonnenter har varit utan ström.

Varningar för problem utfärdades längs hela östkusten, från North Carolina och Tennessee till New Jersey och Connecticut. I storstäder som New York och Philadelphia spås det komma ytterligare omkring 40 centimeter snö i dag.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg försökte hålla modet uppe.

Förhoppningsvis får vi lite vit jul, sade han.