Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöstopp på flera järnvägslinjer

Ett godståg körde på eftermiddagen in i ett nedfallet träd norr om Öxnered, nära Vänersborg i Västra Götaland. Tidigare hade trafiken problem på grund av snöhinder söder om Öxnered. Det nya stoppet innebär att trafiken på den så kallade Norgebanan, som leder vidare norrut mot Värmland över Mellerud, tills vidare är avstängd.

Det är tio-tolv tåg totalt som berörs. Vi försöker ersätta dem med bussar men det är svårt att få ut några som vill köra i det svåra vädret, sade Lena Pampellas vid SJ:s pressjour till TT vid 15-tiden.

En handfull tåg befinner sig ute på linjen och passagerarna ombord kommer att flyttas över till bussar.

Vi försöker få fram alla dit de ska men det blir kraftiga förseningar, säger Lena Pampellas.

Förseningar i den övriga järnvägstrafiken förekommer också på grund av tidigare strömavbrott i bland annat Dalarna. Trafiken mellan Karlstad och Oslo ska däremot fungera utan problem.

På sträckorna Åmål-Göteborg och Uddevalla-Herrljunga ställdes trafiken in på annandagens förmiddag, medan Banverkets personal röjde undan grenar och träd som annars riskerades att knäckas av snön och falla ner över ledningarna.

Den tunga snön gav även problem för trafiken i Dalsland. Två vägar, 2218 och 2221, båda söder om Dals Långed fick stängas av sedan snötyngda träd fallit över vägbanan.

Väg 928, norr om Hedekas i Bohuslän, nära gränsen mot Dalsland, fick stängas sedan delar av vägen rasat. Vägen kommer enligt Vägverket att vara stängd preliminärt till 19 januari.