Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöskobana på Varvsberget

Snöskor blir allt mer populärt bland Örnsköldsviksborna. Nu finns en led vid Varvsberget.

– Med snöskor kan man i ett långsamt tempo uppleva skogen, säger Lars Edblom.

Att gå längs snöskoleder är en rätt ny företeelse i Sverige. När Lars Edblom, som själv haft snöskor några år, fick en inbjudan till Siljan Snow Shoe Race fick han idén att göra en led även i Örnsköldsvik.

– Det har blivit rätt vanligt vid Siljan och i fjällområdena. Nere i Europa är snöskorna väldigt populära och det finns många leder, säger han.

Slingan startar och slutar vid Hörnsjön och blev klar för ett par veckor sedan – och även om den inte marknadsförts har Lars Edblom märkt att människor redan sökt sig dit.

– Huvudleden är 6,5 kilometer. Det går även att gena tillbaka till parkeringen, då blir det 2 kilometer. Den kortare slingan är enklare att gå och passar den som är nybörjare, säger han.

– Den längre leden är svårare och mer kuperad. Men den rekommenderas, man har fin utsikt över stan, Hörnsjön, Själevadskyrkan och Veckefjärdens golfbana.

Den som vill fika längs leden kan välja att starta vid Varvsberget och stanna vid vindskyddet vid Hörnsjön.

– Men man kan även stanna på berghällarna där man har utsikt över Hörnsjön. Om man har en spade med sig kan man gräva till en fikagrop, säger Lars Edblom.

Snöskor finns att köpa på flera butiker med frilufts- och idrottsartiklar i Örnsköldsvik. Prismässigt ligger de mellan omkring 600 och 1 500 kronor.

Att det finns ett växande intresse bland kunderna vittnar även Mats Nordin, butikschef på Naturkompaniet, om.

– Vi har märkt en markant ökning. Vi brukar sälja 40-50 snöskor per säsong. I fjol hade en kampanj och sålde 200 par och även den här säsongen har vi sålt många snöskor, säger han.

ÖA lät Saga Sundberg testa att gå längs leden på Varvsberget - och hon är positiv till upplevelsen.

– Det var överraskande roligt. Jag hade inte tänkt på snöskor som en motionsform och ett sätt att ta sig ut och se naturen. Man fick upp pulsen utan att tänka på det. Jag ska absolut göra det igen, säger hon och lämnar ett par råd till den som vill testa:

– Det kändes som att man ibland behövde stavar, det kan bero på kroppskontroll och hur djup snön är. Det är nog bra att ha ett sittunderlag och choklad med sig, man får räkna med att fastna ibland.

I Örnsköldsvik kan snöskor hyras på turistbyrån och Naturkompaniet, i samarbete med Friluftsfrämjandet.

FAKTA

Snöskor i Örnsköldsvik

* Snöskolederna startar vid Hörnsjön. Den längre slingan är 6,5 kilometer och den kortare är 2 kilometer.

* Även Skuleskogens Nationalpark, från Entré Väst, kan upptäckas med snöskor.

* Att börja gå efter leder är en bra start - då är rundan klar och det är lätt att veta ungefär hur lång tid den tar.

* Det går även att gå på eller bredvid snöskoterleder.

* Sätt nivån efter din egen fysik – välj terräng efter hur svår träning du vill ha.

* Stavar gör det enklare att hålla balansen.

* Med ett sittunderlag och något ätbart är det lätt att stanna och vila.

* Hur jobbigt det är beror på snömängd och väderlek. Om det är hård snö är det rätt enkelt att gå, med djupsnö blir det mer krävande.

* Friluftsfrämjandet i Örnsköldsvik samarbetar med Turistbyrån och Naturkompaniet för uthyrning.