Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöproblemen avtar under natten

Annons

Kortad skolgång. Otaliga avåkningar. Inställda flyg. Frysande kollektivresenärer, i väntan på försenade tåg och bussar.

Snöfall och vresiga vindar gav på torsdagen tunga trafiksvårigheter i stora delar av landet.

Men på fredagen väntas bara Skåne och Blekinge påverkas.

Snöfallet mattas av och vinden ska lägga sig under kvällen och natten i Stockholmsområdet och ner till mellersta Götaland, sade André Franke, meteorolog på SMHI till TT sent på torsdagseftermiddagen.

Under torsdagen regerade tungt snöfall och vresiga vindar i Götaland och Svealand. Framför allt ostkusten fick ta ett hårt slag när vintern för första gången i år tog ett rejält grepp om Sverige.

Stockholms kollektivtrafik prövades hårt. Ett växelfel vid Älvsjö blev snart till två, tre, fyra och ännu fler, när växlarna blockerades av snö och nerfallande isklumpar från tågen. Ännu på kvällen väntade frysande resenärer på inställda och försenade pendeltåg.

Men snöyra och dålig sikt slog även mot vägarna. Busstrafiken i stora delar av Stockholms län var inställd, oregelbunden eller drogs med förseningar.

Även i södra Sverige rådde blixthalka och starka vindar. På Öresundsbron sänktes hastigheten till 70 kilometer i timmen och vindkänsliga fordon avråddes från överfart. Tungt snöfall i Danmark bidrog också till att tågtrafiken i Skåne drogs med förseningar.

Också flygtrafiken på olika håll i landet drabbades. Bromma flygplats i Stockholm, landets fjärde största, var stängd en timme på eftermiddagen. Även Arlanda drogs med försenade och inställda flyg.

I Valdemarsvik stängde skolan tidigare på grund av inställda skolskjutsar. På norra Gotland fick skolbarn stanna hemma.

Mängder av trafikolyckor rapporterades i blixthalkan från flera län. Många långtradare, inte minst utländska, fastnade i snömodden eller slirade av i halkan. I Skåne registrerades 110 trafikolyckor fram till 20:00 på torsdagen.

I Stockholm rapporterades 126 avåkningar eller fordon som blivit trafikhinder fram till 20:00 - men liksom i övriga län inträffade inga svåra olyckor.