Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöpligt slut när Råsunda slog igen

Annons

Ett storlag med världsspelare på andra sidan.

Ett känslosamt farväl till Råsunda.

Det är inte ofta man får vara med om något sånt här. Fantastiskt kul, men ett trist slut, säger Helgi Danielsson.

Novemberdis, ett lätt regn, några grader i luften - och en intensiv, tempostark, härlig fotboll mellan två lag som gick för seger. Napoli för att säkra avancemang. AIK för att in i det sista ha chansen att gå vidare i Europa League-spelet.

Napoli lyckades.

Italienarna vann med 2-1 (1-1).

Det som hart när in till den sista sparken någonsin på Råsunda såg ut att bli en kväll för glädje och stolthet slutade i... ja, i vad då?

Snöpligt. Det är mycket känslor, säger islänningen Danielsson.

Det som verkade bli en poäng och ett snyggt slut på Råsunda blev en bitter förlust som gör avslutningen borta mot Dnipr Dnipropetrovsk betydelselös.

Mittbacken Pär Karlsson hade under ordinarie minuter hållit Edinson Cavani i schack. Då slog klockan över till tilläggstid.

Och Karlsson fällde ut ett ben.

I fel läge.

Något för sent.

Cavani föll, reste sig och slog in straffen som förde Napoli vidare och samtidigt ödelade AIK:s chans att gå vidare.

Men det var så mycket mer än bara en match. Det var sista kvällen på Råsunda och för den 75-åriga nationalarenan. Om Råsunda har en själ kan den möta grävskoporna med vetskapen att den älskades och uppskattades in i det sista.

På banderoller stod saker som "En sista gång ska vår sång eka för Råsundas spruckna betong" och "Legenden om Råsunda förevigad med tiden när svartvita själar tar vid i himlen".

Och som det sjöngs när 28 552 slöt upp en sista gång.

Och skreks.

Mest när Viktor Lundberg snappade upp bollen på högerkanten, tittade upp, såg Helgi Danielsson och skickade i väg ett inlägg. Danielsson mötte med pannan, bollen gick i en båge över Napolimålvakten Antonio Rosati.

1-1 i 36:e minuten, en dryg kvart efter Blerim Dzemailis ledningsmål för Napoli.

Ett lågt fint inlägg, säger Danielsson.

Det var AIK som ville, AIK som försökte och rätt ofta också AIK som kunde.

Napoli var i gungning efter Salvatore Aronicas röda kort (slet ned Mohamed Bangura) med fem minuter kvar, men stod emot.

Vi gjorde match av det i dag och spelade inte som "underdogs". Vi valde att flytta fram, spelade med tre forwards i slutet, säger tränaren Andreas Alm. En nyckelspelare som Cavani avgjorde till slut och det är väl ingen överraskning. Det var kontakt, en klar och tydlig straff, säger Alm.

Epoken Råsunda är över.

Strålkastarna släcks, hela rasket ska rivas. Det går inte säga annat än att det var ett stilfullt om än snöpligt slut.

Mer läsning

Annons