Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön lamslår östra USA

En kraftig snöstorm lamslog stora delar av östra USA på söndagen. Ovädret beskrivs som det värsta på ett decennium och tvingade flygplan kvar på marken där det på sina håll var omöjligt att ta sig fram på igensnöade vägar.

Storstäderna Washington och Baltimore befann sig i stormens öga. Där förutspådde meteorologer nya väderrekord med uppemot drygt 60 centimeter snö under den så kallade Supersöndagen, då en stor del av handeln inför julen brukar infalla. Nu tros försäljningen sjunka avsevärt jämfört med tidigare år, men Washingtons borgmästare Adrian Fenty sätter sitt hopp till att huvudstadens invånare ger sig ut i butikerna och börjar julshoppa från och med måndagen.

President Barack Obama, som varit på blixtvisit på klimatmötet i Köpenhamn, befann sig ombord på Air Force One utanför Washington när presidentplanet tilläts att landa efter intensiv snöröjning i lördags. Och för ovanlighetens skull fick han åka bilkortege i stället för helikopter in till huvudstaden. Där vräkte snön ner så mycket att det på avstånd knappt gick att se Vita huset men på närmare håll gav de virvlande flingorna presidentens bostad ett närmast overkligt skimmer.

Julkortslika scener till trots - vädret under söndagen förutspås bli riskabelt. Folk varnas för att ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt.

Delstaterna Virginia och Maryland har utlyst krisläge och uppmanat människor att hålla sig inomhus. Vissa områden i Virginia har redan fått över 60 centimeter snö och över 70 000 elabonnenter har varit utan ström.

Varningar för problem utfärdades längs hela Atlantkusten, från North Carolina och Tennessee till New Jersey och Connecticut. I storstäder som New York och Philadelphia spås det komma ytterligare kring 25 centimeter snö under söndagen.