Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön fortsätter ställa till problem

Annons

Snön fortsätter ställa till problem i dag. I Västernorrland vräker snön ner och trafikolyckor rapporteras fortfarande från vägar runt om i landet.

Trafiken flyter igen på E4 mellan Iggesund och Njutånger i Gävleborg för bilister som tvingats vänta i timmar. Bärgningsarbetet efter två olyckor med lastbilar är nu avslutat.

Framkomligheten på E 4 mellan Sundsvall och Härnösand är däremot begränsad, eftersom många lastbilar och långtradare inte tar sig upp för backar och blir stående.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för fortsatt snöande från Roslagen i söder till Västernorrland i norr och varningen kommer att ligga kvar åtminstone till fredagsmorgonen. I området kommer det att fortsätta snöa under natten, upp till 30 centimeter nysnö kan väntas, med de största mängderna på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland. Vindarna väntas emellertid avta.

Det är illa, men inte samma kaliber som det var i Stockholm i går, säger meteorolog Emil Björck på SMHI.

Under gårdagens snökaos röjdes 200 000 kubikmeter snö på Arlanda, att jämföra med 250 000 kubikmeter under hela vintersäsongen 2011/2012. 70 olika maskiner användes och personalen jobbade i tolvtimmarspass utan lunchrast. Totalt genomfördes 260 av 669 planerade starter och landningar, ungefär 38 procent, enligt Swedavia.

Enligt Trafikverket är läget på vägarna besvärligt på många håll utmed Norrlandskusten. Däremot har järnvägstrafiken fungerat relativt bra under dagen.

Jag skulle nästan rekommendera folk att lämna bilen och ta tåget, säger Peter Behrman på Trafikverkets pressjour. Fram till i kväll kan det komma upp till 30 centimeter nysnö på sina håll och det är risk för drivbildning.

Snön och växelfel på flera håll gör att SJ ställer in vissa avgångar i dag, men enligt Trafikverket handlar det om mindre störningar.

Det gäller särskilt mellan Stockholm och Göteborg. De som ska resa bör söka information i förväg, säger pressinformatör Beisi Sundin.

I Stockholm är lokaltrafiken åter igång efter en besvärlig dag i går. Också busstrafiken är i gång, om än med förseningar. I de yttre områdena, som skärgården, Nynäshamn och Norrtälje, som ännu inte hunnit snöröjas är problemen större.

Vi har prioriterat stomtrafiken och vi följer snöröjningen under dagen. Så fort det blir röjt så börjar vi köra. Lite tålamod får man ha, men vi har gott hopp om dagen, säger SL:s pressjour Fredrik Cavalli-Björkman.

Efterdyningar från gårdagen gör att det fortfarande kan vara vissa problem med framkomligheten på vägarna i Stockholmsområdet, enligt Trafikverket. Under natten skedde mängder av avåkningar och krockar, men inga allvarliga personskador.

Mer läsning

Annons