Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snökaos kan tvinga bort vd

Chefen för tågföretaget Eurostar har råkat blåsväder samtidigt som snön och kylan har delar av Europa i ett järngrepp. En brittisk parlamentsledamot vill tvinga bort Richard Brown grund av "förbluffande inkompetens".

Över 2 000 passagerare tvingades i helgen att övernatta på ett stillastående Eurostar-tåg sedan fem av bolagets tåg gått sönder i det iskalla vädret. Ilskna passagerare vittnade om mardrömmen och Eurostar meddelade att samtliga tågturer under Engelska kanalen mellan England och Frankrike ställs in under söndagen. Tågen ska kontrolleras noggrant innan trafiken kan återupptas.

Djur har det bättre

Men den konservative parlamentsledamoten Nirj Deva vill tvinga bort Eurostars vd Richard Brown. Deva menar att företaget har visat en "förbluffande inkompetens", enligt BBC på nätet.

Inte ens djur behandlas så illa som Eurostar behandlar sina passagerare, anser parlamentsledamoten enligt BBC.

Lee Godfree, på väg hem från ett besök på Disneyland i Paris, var en av de cirka 2 000 som tvingades tillbringa lördagsnatten på ett stillastående Eurostar-tåg.

Folk svimmade på tåget. Det var totalt kaos, sade Godfree, som berättade hur passagerare fick klättra ur det trasiga tåget och vandra genom mörka servicetunnlar. Med hjälp av ett räddningslok transporterades de till slut ut ur den fem mil långa tunneln, berättade han för BBC.

Eurostar har förklarat att tågen gick sönder när körde in från den iskalla vinterluften i Frankrike in i den varma tunneln.

Kaosartade scener

Runtom i övriga Europa orsakade snö, kyla och snöblandat regn kaosartade scener och problem.

I Paris uppstod stora förseningar i trafiken till och från flygplatserna Charles de Gaulle och Orly och de franska höghastighetstågen blev kraftigt försenade. En varning för snö och kyla i stora delar av norra Frankrike, franska Alperna och Korsika har utfärdats.

I Turkiet dödades minst sex personer i hårda stormar sent i fredags, varav fyra dödades när en minaret rasade i byn Yukariyagcilar i provinsen Balikesir.

Även i Italien orsakade snö och regn trafikkaos. En tågförare omkom när ett tåg spårade ur till följd av ett plötsligt skyfall.