Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöfall kan orsaka trafikkaos

Störningar i trafiken och risk för snöhalka - och chans till en vit jul.

Under natten till tisdagen drar säsongens första riktiga snöfall in över östra Svealand. Även Götaland får sig en släng av snön.

SMHI varnar för snöfallet som väntas ge upp mot 15 centimeter snö i Gävleborgs läns kustland, Uppsala län och Stockholms län under tisdagsdygnet. Det kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner, enligt SMHI.

Även norra delarna av Götaland får ta del av lite snöfall som sedan sakta sprider sig söderut. Mot eftermiddagen kan det nå delar av Skåne och Blekinge samt Öland och Gotland. Där stannar det upp under onsdagen och torsdagen, och några snöbyar kan även dra in längs med kusten i Östergötland och Kalmar med den nordvästliga vinden.

Vit jul

För den som drömmer om en vit jul kan snöfallet vara goda nyheter. I helgen gav det milda vädret vika för kallare luft som kom krypande ner över landet, så snön kommer inte att smälta bort i första taget.

Det kallare vädret ser faktiskt ut att hålla i sig ett tag, och det gör att det finns chans att snön som faller kan ligga kvar framåt jul, säger Linnea Rehn, meterolog på SMHI.

Ute i god tid

På Storstockholms lokaltrafik (SL), med omkring 700 000 resenärer dagligen, är man beredda på snön. Men kollektivtrafiken kan ändå påverkas och resenärerna bör vara ute i god tid.

Rejält med snöväder påverkar ju oavsett vilket trafikslag man tar, om man går eller åker bil eller åker kollektivt. Vi gör allt vi kan för att trafiken ska flyta så bra som möjligt, men när första snön kommer brukar trafiken alltid påverkas, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på SL.