Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snickare: Centerpartiets politik försämrar för arbetarna och gör facket svagare – politiker skall inte lägga sig i lönebildningen

Jag jobbar som snickare på Rekab och har fackligt förtroendeuppdrag för Byggnads. Jag är väldigt orolig för Centerpartiets löntagarfientliga politik. Flera av deras förslag går ut på att försämra tryggheten för oss arbetare och göra facket svagare.

Man vill försvaga lagen om anställningstryggheten och göra det lättare att säga upp personal. De vill också göra det svårare för facket att förhandla fram bra kollektivavtal genom att ge mer makt åt arbetsgivarna och försvåra för facket att ta strid för bra villkor på arbetsplatsen.

På toppen av allt detta så ska man lägga sig i lönebildningen, införa låglönejobb och ta bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften.

Om Centerpartiet får för stort politiskt inflytande kommer deras politik att innebära en otroligt stor försämring för oss vanliga löntagare.

Det är parterna på arbetsmarknaden som under årtionden har tagit ansvar för arbetsmarknaden och genom kollektivavtal förhandlat fram trygghet och löner för löntagarna. Vi måste stå upp och försvara den framgångsrika svenska modellen och hålla klåfingriga politiker borta från det som dom inte har med att göra. Fack och arbetsgivare vet bäst vad som passar för respektive "bransch".

Jag kommer att göra allt för att berätta om de borgerliga partiernas löntagarfientliga politik och jag uppmanar alla att ta diskussionen på sina arbetsplatser. Tillsammans kan vi sätta stopp för en politik som bara har förlorare.

Andreas Näslund, fackligt förtroendevald för Byggnads

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel