Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SNF varnar för gift på förskolor

Annons

Gamla bildäck och avlagda slipers blir ofta leksaker på förskolegårdarna. Men de kan innehålla skadliga kemikalier, varnar Naturskyddsföreningen.

Mycket små risker, enligt Kemikalieinspektionen.

Vi hittade faktiskt inte en enda förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljön. Det som vi hittar är ju väldigt stora problem, så här krävs snabba krafttag, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson till SVT.

Detta framkom efter en inventering som Naturskyddsföreningen gjort av 129 förskolor i 41 kommuner.

Kemikalieinspektionen har för TT:s räkning tittat på rapporten.

Riskerna är små eller mycket små. Samtidigt kan man inte utesluta att det finns risker med kemiska produkter. Barn är mer utsatta än vuxna, de kryper på golv, tuggar på saker samtidigt som deras kroppar utvecklas, säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen. När det gäller till exempel gamla däck på gungor så är de jättebra att gunga med men inte lämpligt att bita och suga på.

I inventeringen har man tittat på barnens miljö såväl inom- som utomhus. Hälften av de tillfrågade förskolorna sade sig ha leksaker som egentligen inte var avsedda som leksaker, och som kan innehålla farliga ämnen, bland annat kasserade elektronikprylar.

Det finns en del leksaker som är direkt olämpliga som datorskärmar och datorer. Vi har sett hur förskolorna fått gamla mobiltelefoner och kasserade datorer. Det ska inte barn sitta och leka med, säger Karlsson till TT. Man ska inte vara orolig eller rädd men uppmärksam på de här problemen. Vissa saker kan åtgärdas ganska enkelt, till exempel att en del förskolor har tagit bort gamla järnvägsslipers från sina gårdar.

Kemikalieinspektionen har sedan tidigare på uppdrag av regeringen tagit fram en handlingsplan för en giftfri vardag.

Just förskolorna är en delmängd av ett problem. Barn utsätts för de här sakerna i förskolan men även i hemmet, säger Jan Hammar.

Mer läsning

Annons