Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snatteri är ett lotteri – kan ge fängelse

Ingen ser. Nagellacket slinker ner i fickan. Snatteri är ett brott och följden kan bli fängelse.

Annons

ibrott, i slutet av förra året var antalet anmälningar uppe i 178. Det som skiljer snatteri från stöld är värdet på varan som stjäls. Snatteri blir stöld när värdet övergår 800 kronor.
Som varuhuschef på Åhléns består Anders Sundins arbete delvis av att se till att varor inte försvinner. Trots att de har larmade varor och TV-bevakning i hela varuhuset samt lejer professionella butikskontrollanter har Åhléns ett svinn på cirka tre procent av omsättningen varje år. Ungefär hälften av svinnet tros bero på snatteri.
Vi ertappar en till två snattare varje vecka. Nu på senaste tiden har de flesta varit ungdomar men snattare finns i alla kategorier. De stjäl framför allt kosmetik, skivor och underkläder genom att gömma detta i väskor och fickor, säger Anders Sundin.

PROBLEM INOM HANDELN
Oftast är det larmet som leder till att de kan konfrontera snattaren.
Vi kallar tillbaka personen vars vara har utlöst larmet och försöker hjälpa till. Vi anklagar ingen utan försöker genom frågor komma fram till varför larmet gått, säger Anders Sundin.
Åhléns policy är att anmäla alla som ertappats med att snatta till polisen. Sedan är det upp till polisen vilka åtgärder som tas. Anders Sundin berättar att han får möta snattaren och förklara vad svinnet innebär för Åhléns.
Snatteri är ett problem inom handeln eftersom en stor del av vår vinst försvinner. Dessutom tar det mycket tid och energi att handskas med de som stjäl, tid som man vill ägna till viktigare saker, säger Anders Sundin.

ERTAPPAS MYCKET SÄLLAN
Maria Karlström arbetar som butikschef på bokhandeln Örnen. Hon tror att många av de som snattar är ute efter spänningen.
Dels finns det människor som lider av kleptomani. Andra som snattar har helt enkelt svårt att skilja på ditt och mitt, säger Maria Karlström.
Snatteriet av multimedia har minskat på grund av att butiken nu bara har tomma fodral framme. Maria Karlström menar att alla varor stjäls, beroende på vem som snattar.
De som ertappas på bokhandeln Örnen anmäls till polisen.
Vi har uppmärksam personal som bevakar butiken. Dessutom har vi ögonen på vissa som vi vet har svårt att hålla fingrarna i styr. Känner de sig iakttagna försvinner de till slut. Vi som jobbar här tar det lite personligt när någon försöker stjäla det vi jobbar med, säger Maria Karlström.
Lennart Wiklund arbetar som kommissarie på Örnsköldsviks polisstation. Han menar att brotten går i vågor. Att antalet anmälda snatteribrott är betydligt högre i år behöver alltså inte betyda att snatteriet ökar.
Brott går upp och ner. Straffet för snatteri beror på brottslingens ålder och varans värde. Om man dessutom ser att snattandet har blivit satt i system, det vill säga upprepats flera gånger, övergår snatteribrottet till stöld, säger Lennart Wiklund.

BROTT OCH STRAFF
Snattare under 15 år är inte straffmyndiga och deras fall går direkt över till de sociala myndigheterna.
De som är mellan 15 och 18 år skyddas av Lagen om unga lagöverträdare (LUL).
Oftast innebär straffet böter, en summa som varierar efter snattarens förmåga att betala.
Enligt Sveriges rikes lag kan man även få upp till sex månaders fängelse, men det är väldigt ovanligt, avslutar Lennart Wiklund. Kim Vestin

UNG

Mer läsning

Annons