Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart skarpt läge för sjöräddarna

Nu är Sjöräddningssällskapet på plats i Härnösand. Från 1 juni är det skarpt läge som gäller dygnet runt för besättningen, ett 30-tal frivilliga Härnösandsbor.

- Vi ska kunna lämna kajen på en kvart, berättar Lasse Näsström, initiativtagare, till projektet.

Den nya räddningsstationen i Härnösand hart börjat komma igång. Fartyget är en gammal stridsbåt 90 som tjänat ut hos försvaret. Det är modell E som har byggts i Västervik, en unik version eftersom den är byggd i kompositmaterial och väger endast 6,5 ton.

Under torsdagskvällen samlades ett gäng entusiastiska medlemmar med skiftande brakgrunder. Vi bjuds på en åktur i 40 knop. Här finns en spännande mix av ambulansjukvårdare, poliser, brandmän, militärer, sjuksköterskor, datatekniker, egna företagare, fastighetsmäklare och sjökaptener.

- Vi har alla ett intresse för havet men vi vill också hjälpa människor som hamnat i nödsituationer, säger Bosse Söderholm.

Det är sjöräddningen som larmar och härnösandstationens område sträcker sig från Örnsköldsvik i norr till Sundsvallsfjärden i söder. Men de kan också bli kommenderade att hjälpa till vid större olyckor utanför området. Så var fallet nyligen när en tysk färja gick på grund utanför Lettlands kust.


Läs hela artikeln i tisdagens TÅ.OLA THELBERG
070-218 31 09