Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart okej med vätskor på flyget

Trött på att inte få ta med dig parfym och vattenflaskor när du flyger?

Snart kan det bli tillåtet igen.

Ny teknik gör det möjligt att analysera om det är sprit eller sprängmedel flaskan - utan att behöva öppna den.

I november 2006 infördes nya hårdare säkerhetsregler inom EU som begränsar hur mycket vätska en flygresenär får ta med sig i handbagaget.

Enligt reglerna måste krämer, sprejer och annan vätska förvaras i behållare som rymmer maximalt en deciliter. Flaskorna eller burkarna ska dessutom placeras i en genomskinlig påse innan säkerhetskontrollen passeras.

Syftet var att förhindra terrorism, men reglerna har inte riktigt slagit igenom bland flygresenärerna.

Varje månad tar man enbart på Arlanda hand om nio ton vätskor i säkerhetskontrollen. Nästan uteslutande rör det sig om vattenflaskor, läskflaskor och olika hygienprodukter.

- Oftast beror det på slarv. Man är medveten om reglerna men har inte riktigt koll på sin necessär, säger Niklas Härenstam, presschef på LFV.

Att se sin dyra parfymflaska bli slängd i soporna är inte särskilt kul. Snart kan emellertid den snabba tekniska utvecklingen göra att sådana upplevelser vid rullbandet blir färre.

Inom EU har man börjat se över reglerna. Det finns redan ny teknik framtagen som ska kunna underlätta för passagerarna. Tekniken gör det möjligt för säkerhetspersonalen att fastställa vad som finns i flaskorna utan att ens behöva öppna dem.

Det kan innebära att det redan under 2008 kan bli lättare att resa med vätskor för vissa flygresenärer, enligt Eva Axne, ansvarig för luftfartsskydd på LFV.

- Det vi har pratat om är att i första hand lösa transferproblematiken. Det är väldigt jobbigt att man blir av med dyra varor när man kommer i transfer, säger hon.

Snart ska det alltså bli ändrade regler så att det blir möjligt att ta med sig vätskor som köpts i ett land utanför EU när man byter plan på väg hem.

I dag är detta inte tillåtet, även om varorna är förpackade enligt konstens alla regler i en försluten plastpåse.

I nästa steg kommer de nya analysmetoderna även att införas vid avreseflygplatsen, tror Eva Axne.THOMAS ERIKSSON/TT