Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart okej att plocka med sig sopor?

Det har varit flera inbrott på Hemabs anläggningar i Härnösand. Folk har helt enkelt stulit sopor. Men nu funderar Härnösands kommun tillsammans med Hemab och hitta möjligheter för härnösandsborna att kunna plocka med sig saker som andra slängt som sopor.

Är det möjligt att tillsammans med näringsidkare eller frivilligorganisation skapa ett -återbruk- i Härnösand? En plats där den ena personens avfall kan bli den andre personens bruksföremål? Sådana planer finns nu hos Härnösands kommun och hos kommunägda Härnösands energi och miljö, Hemab.

Det kan verka enkelt att ordna en mötesplats där detta kan ske, men enligt företrädare för Hemab behöver man i själva verket studera upplägget närmare. Lagstiftning gör att det idag är brottsligt att föra bort gamla saker från exempelvis soptippen om bortforslandet sker på annat sätt än i Hemabs verksamhet.

- Att skapa ett återbruk för gamla saker är inte fysiskt svårt utan snarare väldigt möjligt. Det luriga är ekonomin i sammanhanget samt det faktum att det idag finns lagar som reglerar olika sorters avfall, säger Hemabs renhållningschef Peter Häggström.

Inbrott och stölder på Hemabs anläggningar är enligt Peter häggström inte försvarbart och han menar att Hemabs personal utsätts för en oro som inte alls är bra.

- Tänk dig själv att gå till jobbet och känna olust över om det finns inbrottstjuvar på din arbetsplats som du måste vara beredd att möta.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60