Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kommer skattebeskedet – så håller du koll

Skyldig att betala in extra eller får du tillbaka på skatten? Senast den 15 april ska alla deklarationsblanketter i Sverige ha delats ut, men för den nyfikne går det att hitta det preliminära skattebeskedet tidigare än så.

Just nu går datorerna på Skatteverket varma. Alla uppgifter om vår ekonomi har samlats in från arbetsgivare, banker och myndigheter och samkörs nu som bäst. På några veckor ska den preliminära skatten för omkring 7,7 miljoner privatpersoner i Sverige räknas fram. Många kommer att se siffran först när deklarationsblanketterna delas ut i brevlådorna och det kan dröja ända till mitten av april, men allt fler väljer att hålla koll på skatten via sitt skattekonto.

Läs också: Bluffmejl från "Skatteverket" – erbjuder skatteåterbäring redan nu

I år är det tisdagen den 22 mars som är datumet att hålla koll på om man är lite extra nyfiken. Då läggs de preliminära skattebeskeden ut och om du har en e-legitimation kan du då gå in och på Skatteverkets webbplats, www.skatteverket.se, och få besked om det blir pengar tillbaka eller om du måste betala in extra. E-deklaration utan ändringar och avdrag hanteras snabbt och det första stora utskicket av slutskattebesked kommer redan före midsommar. Förra året fick 3,7 miljoner svenskar sitt skattebesked redan i detta första utskick.

Andelen som deklarerar elektronisk ökar också stadigt. 2014 var omkring 65 procent av deklarationerna e-deklarationer i någon form, det vill säga att de hade lämnats in med hjälp av e-legitimation, mobilt bank-ID, sms, telefon eller via Skatteverkets app. Allt pekar på att den utvecklingen kommer att fortsätta. Enligt Skatteverkets egen statistik från 2014 så finns de flitigaste e-deklaranterna i Östergötland – drygt 71 procent av deklarationerna härifrån var e-deklarationer – medan "traditionalisterna" framför allt finns i Jämtland och Gotland där bara 60 procent e-deklarerar.