Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan färjorna stå stilla

Sveriges Fartygsbefälsförening och Sjöbefälsförbundet varslar om strejk på 17 fartyg. Bland dem finns passagerarfartygen Aurora, Götaland, Silja Festival och Silja Symphony. Strejken träder i kraft vid midnatt natten till den 18 april.

I förra veckan strandade förhandlingarna mellan de båda sjöbefälsförbunden och Sjöfartens Arbetsgivareförbund. Då hade facken och arbetsgivarna förhandlat under flera månader, bland annat med hjälp av frivillig medling, men inte lyckats komma överens.

Facken är missnöjda med lönehöjningar som sjöbefälen anser att man i stort sett själva får betala genom kraftiga försämringar i de allmänna villkoren. Enligt facken vill arbetsgivarna bland annat slopa kompensationen för arbete på helger och helgdagsaftnar, slopa kostersättning och försämra anställningstryggheten.

Arbetsgivarna anser å sin sida att facken vill ha för höga lönelyft.

- Vi är lite förvånade över att man lägger strejkvarsel för att driva igenom krav på lönehöjningar som ligger långt över vad andra på arbetsmarknaden har fått. Det här är krav som rör sig uppemot 20 procent, säger Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen där Sjöfartens Arbetsgivareförbund ingår.

Bland de fartyg som tas ut vid en eventuell strejk finns sju tankfartyg från rederierna Broströms och Furetank, två rorofartyg från rederiet DFDS Tor Line, ett som levererar pappersprodukter från Holmen och tre bogserbåtar från rederiet Svitzer. Dessutom drabbas fyra passagerarfärjor från rederierna Scandlines och Tallink Silja.

- De blir liggande, konstaterar Christer Themnér, vd för Sjöbefälsförbundet.

Om strejken blir av den 18 april kommer alltså färjeturer att ställas in.ANNIKA CARPMAN/TT