Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart avgörs rådmannens framtid

Annons

En lapp med tips till åklagaren var inte den enda fadäsen som rådmannen begick under det avbrutna bluffmålet i Malmö tingsrätt - i ett mejl kallar han en åtalad för "korkad". Kan han fortsätta att döma efter rättsskandalen? Svar kommer nästa vecka.

Som domstolschef har jag ett ansvar när personalen gör något som man inte bör eller ska göra, säger lagman Eva Wendel Rosberg, chef vid Malmö tingsrätt, till TT.

Utöver den ödesdigra lappen - med en alternativ gärningsbeskrivning som rättens ordförande lämnade över till en av åklagarna under en paus - har det avslöjats en mejlväxling mellan rådmannen och en åklagare i målet. Om en av de misstänkta huvudmännen skriver rådmannen:

"NN är så korkad att han uteblivit från Frivården när de skulle göra PU." PU betyder personutredning.

Försvarsadvokat Jan Urwitz ser på hela förfarandet med bestörtning:

Han ville ju att åklagaren skulle anpassa gärningsbeskrivningen efter de domskäl han avsåg att ange i domen. Min klient har känt sig dömd på förhand, säger han.

Tre åtalade huvudmän i blufföretaget 118 108 har varit frihetsberövade i drygt ett år - i dag beslutade Malmö tingsrätt att männen ska stanna i häktet. Det stora målet med 22 åtalade måste göras om eftersom hela rätten anses jävig. När det blir nystart är ännu ovisst.

Mer läsning

Annons