Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är hela Klockestrandsbron borta

Som en gigantisk Tyrannosaurus rex tuggar den specialbyggda grävmaskinen i sig den drygt 60 år gamla anrika Klockestrandsbron. Maskinen påminner tveklöst om en forntida hungrig dinosaurie där den sträcker upp den stora gripklon.

Men betongfragmenten hamnar inte i jättens mage utan landar tryggt på en stor pråm i vattnet under bron.

På så sätt undviker man att byggmaterial grumlar Ångermanälven och skadar ekologin i vattnet. Ungefär 8 500 ton betong måste bort.

Maskinen som används för att krossa brobanan brukar även användas är man river stora industribyggnader och andra betongkomplex. Det finns sex-sju liknande specialmaskiner i landet.

Helt orörd blir dock inte älven eftersom bropelarna i vattnet också måste bort. De ska sprängas bort ner till grundplattan ungefär tre meter under vattenytan.

Rivningen av Klockestrandsbron är ovanligt komplicerad och dyr, 11 miljoner kronor kostar det om kalkylerna håller. Hela projektet med bron och omkringliggande mark ska vara avslutat till den sista augusti.

Läs hela reportaget i Tidningen Ångermanland.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92