Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snällt Sverige i rekordseger

Annons

En kvartsfinal som inte fanns för tre veckor sedan - och efter Sveriges 33-5 mot Vitryssland kanske inte finns igen.

Vi måste verkligen ta oss en funderare på om vi vill ha en sån här match i ett VM, säger Marcus Norman, medlem av det internationella bandyförbundets tekniska kommitté.

Ingen skugga ska falla över det svenska landslaget.

De gjorde vad de skulle, tog matchen på tillräckligt stort allvar så att det skulle finnas tendenser till spelmönster och bra saker för motståndarna att tänka på i framtiden.

Daniel Andersson, som gjorde sex av målen i rekordsegern, berättar:

Vi ville ju köra på riktigt, även om vi så klart inte gick på 100 procent. Men vi kan inte gå ut där och åka på en skridsko. Dels är det dålig respekt mot dem och då skulle de heller inte lära sig något av oss, vilket är meningen med sådana här matcher. Och, framför allt, vi skulle frysa ihjäl, säger han. Och sen har vi skaderisken, tar vi det lugnare i kombination med att vi hade solen i ögonen, så uppfattar man inte situationerna på rätt sätt, och då kan vi åka på skador.

Matchen, som spelades i 20 minusgrader, blev till ett enda långt träningspass. Förbundskaptenen Jonas Claesson, som fem minuter före avslag fortfarande sprang omkring i långkallingar i korridorerna, hade dock inga sådana planer.

Nej. Det värsta är att man kan inte ens träna på något i sådana här matcher. De beter sig inte som våra motståndare brukar, så det är ingen vits att försöka sig på att arbeta på detaljer heller, säger Claesson.

Daniel Andersson håller med:

De har liksom inga linjer i spelet. Vi kan inte öva på överflyttningar eller på andra spelmoment. Inte ens på frislag eller straffar. På frislag kanske det plötsligt kommer en kille på helt fel ställe och vid hörnor är man mest rädd för att man ska råka skjuta någon i ansiktet. Nä, den här matchen spelar vi enbart för deras skull, för att de ska lära sig saker av oss, säger han.

Frågan är bara om VM är rätt ställe att lära sig saker på.

Marcus Norman igen:

Nu är det faktiskt bara en match mot blåbärslag i VM, tidigare var det ju två. Och kanske är det värt det för bandyns skull. Boris Skrynnik (det internationella förbundets ordförande) ville egentligen ha åtta lag i en rak serie, och då var det här vårt motdrag. Men de här kvartsfinalerna fanns egentligen inte förrän för några veckor sedan. Tanken var att ettan och tvåan i gruppen skulle gå direkt till semifinal.

Sverige möter nu Kazakstan i lördagens semifinal.

Mer läsning

Annons