Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snåla hus bra för klimatet

Trafiken är inte ensam bov.

Även bostadsuppvärmningen kan påverka klimatet.

Nu växer det ena lågenergihuset efter det andra upp i Sverige.

- Människors miljömedvetande och ekonomi talar för husen, säger Michael Rantil vid Energimyndigheten.

Klimatdebatten och höga elpriser har ökat intresset bland en miljömedveten allmänhet för att bo så energisnålt sätt som möjligt. Så kallade lågenergihus ses som lösningen, men ännu finns inga fastställda normer för hur ett sådant hus ska se ut.

Några allmänna principer är byggbranschen ändå enig om.

Täthet och god isolering är nycklarna för den som vill bygga ett energisnålt hus, kallras från fönster och bristfälliga väggar måste bort.

Den kanske mest extrema formen går under benämningen passivhus.

Inga element
I ett passivhus finns inga värmeelement alls. Värmen från människor, elektriska apparater och från solen som skiner in genom fönstren är tillräcklig för hålla en behaglig inomhustemperatur. Den lilla extra värme som ibland kan behövas tillförs via ventilationsluften.

Medan många av dagens flerbostadshus har ett energibehov på över 160 kilowattimmar per kvadratmeter och år har det visat sig räcka med mindre än 70 kilowattimmar i en del passivhus, hushållselen inräknad.

I dag finns i den södra halvan av Sverige en bra bit över hundra passivhus-lägenheter klara och åtskilliga hundra som snart är färdigbyggda.

Genom att utforma huset som ett klimatskal tror man på Energimyndigheten att det går att minska energianvändningen i våra bostäder till hälften före 2050.

Det har byggföretaget JM tagit fasta på när det nu har övergått till att enbart producera lågenergihus.

Förutom att de görs tätare och får välisolerade väggar och energisnåla fönster, kommer alla JM:s bostäder i fortsättningen också att ha system för värmeåtervinning och vara försedda med individuell varmvattenmätning.

Inga passivhus
Men det är inte några passivhus som JM tänker bygga.

- Med väggar som kan vara upp till en halvmeter tjocka tycker vi att de är lite överdimensionerade. Vi vill vara ledande i branschen på att bygga lågenergihus, men vill samtidigt gärna bygga vackra och attraktiva hus. Jämför vi våra hus nu med de vi byggde för tio år sedan så drar de här hälften så mycket energi, säger Lennart Henriz, kvalitets- och miljödirektör hos JM.

Ett tecken på att intresset för ett energisnålt boende växer snabbt är den konferens som under den gångna veckan samlade företrädare för drygt 80 kommunala bostadsföretag i Malmö.

Syftet med konferensen var att upprätta ett slags Kyoto-protokoll för bostadsbranschen i landet. Man enades där om att ha som mål att minska sin energianvändning med 20 procent fram till 2016.

Byggbranschen har ofta gjort sig känd som en trög samhällssektor. Många små företag och olika typer av hantverkare är involverade i byggprojekten. Förändringar har därför kunnat ta tid.

Men nu kommer det att hända saker snabbt. Om tio år är lågenergihus standard, tror Michael Rantil.

- Byggreglerna kommer att skärpas. Inte minst de klimatåtaganden vi har inom EU gör att vi blir tvungna att se över vår bebyggelse också. Att människor blir informerade om det här talar också för att det blir en förändring, säger han.THOMAS ERIKSSON/TT