Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabblåneföretag kan få böter

Annons

Regeringen vill att snabblåneföretag som missköter sig ska få böter på upp till 10 miljoner kronor.

Enligt regeringen vänder sig vissa av företagen aktivt till personer med svag kreditvärdighet.

Trots att lagen ställer krav på kreditgivare att kontrollera kundernas kreditvärdighet, tar vissa snabblåneföretag skyhöga räntor och vänder sig aktivt till personer med svag kreditvärdighet, skriver justitieminister Beatrice Ask (M) och konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

De konstaterar också att det skett en kraftig ökning av obetalda snabblån som lämnas till Kronofogden för indrivning. Förra året rörde 54 000 nya ärenden obetalda snabblån, en ökning med 62 procent jämfört med året före.

I en lagrådsremiss föreslår nu regeringen att Konsumentverket ska kunna ta ut en sanktionsavgift på upp till 10 miljoner kronor av snabblåneföretag som lånar ut pengar utan att tillräckligt noggrant undersöka om konsumenten kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Det är mycket positivt att Konsumentverket nu får ytterligare sanktionsmöjligheter mot de oseriösa snabblåneföretagen. Vi har haft möjligheten att utfärda varningar och förbjuda dem att fortsätta verksamheten. Det har inte funnits något mellansteg, säger Gunnar Larsson, generaldirektör på Konsumentverket. Och alla de bolag vi har granskat har vi i princip varnat. Nu blir, om jag har förstått det rätt, huvudregeln sanktionsavgift. Det är en tydligt skärpning.

Konsumentverket har sedan 2011 tillsyn över snabblåneföretagen och samtidigt infördes krav på kreditprövning även för mindre krediter.

Under 2012 granskade verket tio av företagen, samtliga fick varningar för att de brustit i kreditprövning. I år har myndigheten varnat ytterligare sju bolag för samma brister. Hade möjligheten funnits redan nu skulle troligen samtliga av de 17 granskade bolagen fått betala, tror Gunnar Larsson - hur mycket är dock omöjligt att säga.

Men man kan nog utgå från att den blivit ganska hög, för ingen av dem har i princip skött kreditprövningen utan man har lånat ut pengar till personer som inte har förmågan att betala. Och för vissa oseriösa aktörer är pengar det enda språk de förstår.

Under hösten kommer två utredningar att presentera ytterligare förslag på hur överskuldsättningen kan motverkas och vad samhället kan göra för att överskuldsatta ska kunna komma på fötter igen.

Mer läsning

Annons