Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabblagade däck kan explodera

Sprejer som används för att snabblaga punkterade bildäck kan få däcken att explodera eller börja brinna, skriver Sydsvenskan. Efter två kända dödsfall där sprejlagade däck varit inblandade har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort en test av sprejerna. Tre däck med punkteringssprej och ett med luft utsattes för brand. Två av sprej-däcken exploderade och i det tredje uppstod en meterhög låga.

Ett däck skulle kunna utsättas för brand vid en kollision eller om det börjar brinna där man förvarar däcken, säger Anders Karpesjö, vd på Däckspecialisternas riksförbund, till Sydsvenskan.

Däcken kan även innebära livsfara för de som arbetar på verkstäder, då svetslågor kan komma nära däcken.

Svensk bilhandel rekommenderar sina medlemmar att inte sälja sprejerna. Enligt MSB finns det sprejer som inte innehåller explosiv gasol (propan/gasol), och de ska inte vara farliga. Men de som innehåller gasol avråder även MSB från. Sprejerna säljs bland annat på bensinstationer och i reparationskit i bilarna.