Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbare hjälp från Sjöräddningen

Nu har Sjöräddningssällskapet Härnösand fått tillgång till sin nya lokal. Den nya lokalen ligger på Verksgatan.

Planen är att göra utryckningarna snabbare, även om flytten har tagit tid.

– Det här är perfekta lokaler för oss, säger Anders Östlund som är verksam inom Sjöräddningssällskapet (SSRS) i Härnösand. Föreningen hade sin officiella invigning förra veckan och syftet med flytten är att effektivisera arbetet med utryckningar. Den nya lokalen ligger intill piren i norra inloppet till Härnösands hamn och är inte bara närmare vattnet, utan ger även bättre utrymme för verksamhetens redskap.

Planerna om att flytta verksamheten tog form redan förra året men då uppstod det problem med att få bygglov.

– Nu lånar vi lokalen av fastighetsbolaget Kungsleden, berättar Anders Östlund.

Enligt Kungsledens förvaltare Johan Jarl ligger det i Kungsledens intresse att stötta ideell verksamhet som SSRS. Lokalen har tidigare använts av Maskinservice och ligger i god anslutning till vattnet för snabb uttryckning.

Sjöräddningssällskapet är tillgängliga dygnet runt och har femton minuter på sig att ta sig ut på sjön från att ett larm har kommit in. Under den tiden ska alla hinna ta sig till lokalen, byta om och sätta sig i båten.

– Alla som jobbar har en sökare på sig, säger Anders Östlund och berättar att det vanligaste larmet som kommer in handlar om motorkrångel.

Medlemmarna i SSRS sköter jourerna vid sidan av det vanliga jobbet och Anders Östlund är till vardags insatsledare på räddningstjänsten Höga Kusten. Det är tack vare medlemsavgifter, bidrag och donationer som verksamheten kan existera och finnas till längs Sveriges kust. För att få börja jobba på SSRS berättar Anders Östlund att det krävs ett starkt intresse och att man vidare får intern sjukvårds- och brandutbildning. Just nu har Härnösand cirka trettio medarbetare men samarbetar med såväl Sundsvall som Örnsköldsviks föreningar vid behov.