Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba ryck i OS-genrepet

Annons

OS-genrepet i längdskidor blir en snabb svensk historia. Åkarna som är med i världscuploppen i italienska Toblach i dag anländer någon timme före start och försvinner lika snabbt upp till höjderna igen.

Allt för att maximera tiden på hög höjd inför OS-äventyret.

Det är bara OS-åkare som deltar i dagens genrep. Och de stannar så kort tid som möjligt i Toblach.

Vi vill vara på hög höjd så mycket som möjligt. Därför kommer de aktiva att transporteras i bil från Seiser Alm på morgonen och efter tävling åker de direkt till Davos, säger förbundskapten Rikard Grip.

Anders Södergren kommer dock stå över världscuploppet över 15 kilometer klassisk stil. Skidveteranen har känt sig lite hängig och väljer att avstå tävlande i OS-genrepet i Toblach för att inte riskera att bli sjuk inför OS.

Resan till Toblach kan dock ta längre tid än planerat. I Toblach har det kommit långt över en halvmeter snö det senaste dygnet och på sina håll högre upp i bergen har det kommit ännu mer. Bland annat satt finländska, slovenska och brittiska åkare fast på 1 800 meters höjd i Misurina, normalt en halvtimmes bilfärd från Toblach.

Det är för dåligt väder för att helikoptrar ska komma upp. Bandvagnar är ett alternativ, men åkarna säger att de är beredda att ta sig ner själva på skidor, säger Finlands förbundskapten Magnar Dalen till norska NTB.

Seiser Alm, ett par timmars bilfärd från Toblach, ligger också på 1 800 meters höjd över havet och dit kom OS-åkarna direkt efter SM.

Det är nog ingen fara med vädret för vår del. Vägen ner från Seiser Alm var bra plogad och saltad, säger Grip, som bilade till Toblach på fredagseftermiddagen.

Anledningen till att Davos - som precis som OS-spåren i Sotji ligger 1 600 meter över havet - väntar direkt efter loppen i Toblach är att flyget till OS och Sotji går från Zürich i början på nästa vecka.

Marcus Hellner är den ende som dubblerar i spåren och åker både 15 kilometer och sprinten. Han är aspirant på båda tävlingarna i OS.

För några av OS-åkarna är det givet vilka tävlingar de får köra i OS. Men det gäller inte över hela linjen.

De som åker här är inte givna platser på samma sträckor i OS, säger Rikard Grip.

Mer läsning

Annons