Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SN tror arbetslöshet toppar 2011

Svenskt Näringsliv (SN) spår att Sveriges BNP faller med 4,4 procent i år för att sedan stiga med 1,7 procent nästa år. Året därpå blir tillväxten 2,8 procent.

Återhämtningen i Sverige drivs nästa år främst av den privata konsumtionen. Det handlar om stimulanser till hushåll, kommuner och landsting, säger SN:s chefekonom Stefan Fölster. Ett mycket stort problem nästa år är den höga ungdomsarbetslösheten som drar i väg till 30 procent 2010 och 35 procent 2011, säger han.

Många exportföretag har snabbt lyckats minska sina kostnader. Ändå krymper näringslivet med 70 000 anställda nästa år och med 150 000 under hela krisen, enligt Svenskt Näringsliv.

"Ännu är det för tidigt att avbryta intensivvården men så småningom måste behandlingen dras tillbaka", skriver Stefan Fölster i en kommentar och pekar på de jättelika stimulanspaketen världen över.

Han tror att det kan ta mer än fem år att komma tillbaka till Sveriges potentiella produktion.

Arbetslösheten landar på 8,3 procent i år, 9,6 procent nästa år och 10,2 procent 2011.

Inflationen landar på minus 0,3 procent i år, plus 1,4 procent nästa år och plus 3,3 procent 2011, spår Svenskt Näringsliv.