Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittregler höll barn från dagis

En treårig flicka i Malmö som drabbats av penicillinresistenta pneumokocker (PRP) har inte fått gå i förskolan på över fem månader - trots att hon varit symtomfri hela tiden. Föräldrarna, som tvingats vabba (vård av sjukt barn) hela perioden, har nu överklagat Smittskydd Skånes beslut till länsrätten, skriver Sydsvenskan.

PRP kan bland annat ge svårbehandlade öroninflammationer. Barn kan vara bärare av pneumokockerna utan att vara sjuka men kan sprida dem vidare.

I Malmö ska barn som drabbas av PRP stanna hemma från förskolan tills de anses helt smittfria - det vill säga har lämnat två negativa odlingar i följd. Andra landsting tillåter dock drabbade barn att gå i förskolan så länge de inte har snuva, hosta eller feber.

Den drabbade familjen tycker att åtgärden att hålla ett friskt barn, samt hennes syskon, hemma i nästan sex månader är orimlig.

"I vårt fall hade det inneburit att våra barn hade kunnat delta i det sociala sammanhang som förskolan ger och sluppit den isolering från de jämnåriga de utsatts för", skriver familjen i sitt överklagande.

Naturligtvis är det tungt och besvärligt för drabbade familjer, men vi gör det av omsorg för osmittade barn, säger Hans-Bertil Hansson, region Skånes smittskyddsläkare, till Sydsvenskan.