Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smitta i fiskodling i Köpmanholmen

Ett danskt laboratorium har konstaterat smitta från fiskodlingen i Köpmanholmen.

Samtidigt ansöker bolaget om att få utöka sin verksamhet i området.

I början av augusti kunde EU:s referenslaboratorium Danmarks Tekniske Universitet verifiera att fiskar vid odlingsanläggningen i Köpmanholmen blivit smittade.

Det är virussjukdomen Infektiös pankreasnekros (IPN) som framför allt angriper laxfisk, odlad såväl som vild, och är kritisk mot yngel. Vid ett fullskaligt utbrott kan sjukdomen orsaka massdödlighet och ödelägga en hel fiskodling.

Sjukdomen slår direkt mot lönsamheten, är svår att sanera och har fått odlingar att stänga helt.

Det finns inget botemedel. Fall av IPN serotyp Ab är anmälningspliktiga och medför restriktioner enligt Jordbruksverket.

Så har även skett i Köpmanholmen. Jordbruksverket har i princip satt fiskodlingen under "karantän" och anläggningen ska hållas avspärrad från utomstående.

– Det finns ett utrotningsprogram för kustområdet. Sverige har förbundit sig att leva upp till EU-kommissionens målsättning om att bekämpa sjukdomen. Därav det spärrbeslut som gäller tills vidare, säger Shabnam Beikmohammadi, handläggare, Jordbruksverket.

Enligt Ålands Fiskförädling är det dock inte frågan om ett fullskaligt "sjukdomsutbrott" i Köpmanholmen.

– Viruset har hittats i fisk från en kasse av flera som provtogs vid tillfället. Vi jobbar vidare enligt spärrbeslutet och väntar på ytterligare provtagningar och direktiv från veterinärmyndigheter, konstaterar Lars Lönnström från bolaget i sin inlaga till kommunen.

Fisk från odlingen får fortfarande slaktas och därmed ätas. Dock måste slaktrester och vatten från slakteriet omhändertas på ett smittskyddssäkert sätt.

Samtidigt som smitta har konstateras väntas bolaget snart få svar på sina ansökningar, om att öka odlingen från 600 till 1 000 ton per år. Därtill finns en ansökan om att flytta odlingen av större slaktfisk från Köpmanholmen till två lägen vid Hummelvik och/eller Älgön.

Beslut kommer troligen under nästa månad. Länsstyrelsen har i sitt yttrande föreslagit att godkänna de nya platserna för odlingen, men säger i sitt remissvar nej till en utökning.

FAKTA

Så vill fiskodlingarna utöka

* Köpmanholmen. Nytt tillstånd med större produktion än i dag. Sökande: Ålandsfisk

* Mjältösundet. Utökning av odling. Sökande: Ålandsfisk

* Mjällom. Utökning av odling i Omnefjärden. Sökande: Mjällomsfisk

Till detta kommer odlingen vid Hemsön, som ägs av Ålandsfisk. Ett tidigare ärende om en tredubbling av odlingen slutade i två överklaganden och att mark- och miljödomstolen upphävde hela miljöprövningsdelegationens beslut.

Det som nu gäller är det gamla tillståndet på 80 ton, varav 30 i praktiken kan utnyttjas. Samråd inför en ny ansökan om utökning har hållits med myndigheterna.

I Nätrafjärden finns också en mindre fiskodling, ett familjeföretag. Där har man ett tillstånd på 150 ton per år, men efter ett sabotage där fisken släpptes ut för några år sedan odlas nu mindre än 50 ton per år.