Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI varnar: Se upp i trafiken i natt

/

Det snöar på många platser i Ångermanland och SMHI utfärdade en klass 1-varning. Men snöfallet kommer att avta under dagen. SMHI varnar dock för blixthalka under natten mellan torsdag och fredag.

Annons

– På många håll i Ångermanland slutar snön att falla redan på förmiddagen. Snöfallet kan dock dröja sig kvar utmed kusten under resten av dagen. Men framåt kvällen har det rört sig österut, säger Sofia Söderberg, SMHI.

SMHI utfärdade en klass 1-varning i natt, vilket innebär "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner". Men varningen kommer troligtvis att hävas under dagen.

Se sköna läsarbilder på snön.

Mellan en till fem centimeter nysnö beräknas komma i dag – besvärligt nog för alla dem som inte bytt till vinterdäck. Är du en av dem är du inte ensam. När Allehanda.se så sent som i måndags ställde frågan om läsarna bytt till vinterdäck svarade 67 procent att sommardäcken fortfarande sitter på.

Efterlysning: Har du bilder på snöfallet? Mejla till 72006@allehanda.se så lägger vi ut dem här.

Under natten mellan torsdag och fredag kommer det att klarna upp i Ångermanland.

– Om man ska ut i trafiken i natt gäller det att vara uppmärksam. Det ser ut att bli några få plusgrader, och det kan bli rejält halt på vissa platser, säger Sofia Söderberg.

Under fredagsdygnet blir det mestaldels soligt, enligt SMHI:s prognos. Möjligen kan det lokalt komma någon snöby i Ångermanlands inland.
Den kommande helgen bjuder på växlande molnighet, men solen dominerar.

Det verkar alltså inte bli några större snömängder i Ångermanland under resterande delen av veckan.

I Dalarna och i Gävleborg, däremot, är vädret besvärligt.

– Tyngdpunkten på nederbörden ligger över Dalarna och Gävleborg. Där faller mer snö och det finns stor risk för ishalka. Så ska man köra söderut så bör man ta det rejält lugnt i trafiken, säger Sofia Söderberg.

Snöfallet kommer med ett lågtryck från väster och ska under dra vidare mot Ryssland. Och redan har ett köldrekord hunnit sättas. Ljusnedal i Härjedalen hade natten mot onsdagen elva minusgrader, säsongens hittills lägsta temperatur.

Blogg: Det luktade snö i natt

Mer läsning

Annons