Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtfri träning för Pietilä Holmner

Annons

Först var det knät. Sedan axeln.

En tuff skadeperiod som Maria Pietilä Holmner först under hösten kunnat lägga bakom sig.

Det stjäl mycket energi. Så nu är det fullt fokus på skidåkning, det har jag längtat efter, säger alpinstjärnan.

På höstens första snöläger, i italienska Stelvio i början av augusti, kom beskedet som Maria Pietilä Holmner väntat på. Varken knäskadan från 2012 eller axelskadan från förra vintern besvärade längre.

Det var nog på första åket på första lägret. Jag kände direkt att jag inte tänkte på skadorna. Andra dagen ramlade jag, tog emot med armen, men kände ingenting. Då är det som det ska vara, säger 27-åringen, som opererade vänsteraxeln i slutet av april. Nu blir det en rolig säsong. Först och främst för att jag är tillbaka utan att ha ont. Jag behöver inte köra knärehab, inte köra rehab för axeln. Allting funkar.

Tankar om OS

Skadorna till trots blev fjolårssäsongen en stor framgång för Umeååkaren, åtminstone i slalom. Comebacken efter korsbandsskadan slutade med en sjundeplats i slalomcupen, med mersmak trots en ömmande axel.

I storslalomen finns däremot en del kvar att jobba med, medger Pietilä Holmner. Att ta sig tillbaka till första startgrupp är ett viktigt mål för säsongen, även om det - förstås - överskuggas av att det är en OS-säsong som drar i gång när världscupen startar i Sölden den 26 oktober.

OS-tankarna går inte att slå undan helt heller i Hintertux, där alpina landslaget samlats ett par dagar för intervjuer och fotografering.

Allt, förstås, varvat med hårdträning i dimman på glaciären ovanför den österrikiska byn.

Maria Pietilä Holmner OS-debuterade i Turin 2006. I Vancouver 2010 blev hon fyra i slalomen.

"Djäkligt snabbt"

OS är förstås ett stort mål. Jag har ju varit på två stycken, det är väldigt härliga minnen om man tänker på OS, säger Pietilä Holmner, samtidigt som en av lagkompisarna glider förbi för att byta till ett annat skidpar. Samtidigt har det varit rätt pressat, det har varit svårt att njuta av OS riktigt. Det har jag tänkt att göra i vinter. Njuta, vara avslappnad och åka djäkligt snabbt.

TT: Åker du djäkligt snabbt just nu?

(skratt) Nej... det gör jag inte. Men jag har hittat bra grunder, så får vi hoppas på att det snabbar på snart. Jag är inte supersnabb, men jag är absolut inte långsam. Jag har koll på läget.

Mer läsning

Annons