Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smarta uppfinningar och härlig historia

Ångermanland sjuder av kulturhistoria nu till helgen. Över hela landskapet arrangeras olika aktiviteter för att uppmärksamma kulturarvsdagarna, European Heritage Days. Att åka med en äkta Hägglundsbuss i trä från 30-talet är bara en av många begivenheter.

Den industrihistoriska hembygdsföreningen Primus Motor i Örnsköldsvik är en av många som engagerat sig i kulturarvsdagarna. Dagen till ära visar man upp den renoverade 30-talsbuss som en gång tillverkades vid Hägglund & söner i Gullänget.

– Man kan inte åka så långt i den, den drar tre liter milen och ska helst inte gå fortare än 45 kilometer i timmen. Men de som vill ska få åka en liten tur, utlovar Börje Göransson från Primus Motor.

De europeiska kulturarvsdagarna ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarvet. Årets tema är "Människors värv och verk – en resa i industri- och teknikhistoria". Kulturmiljöer, kulturlandskap, gamla jordbruksredskap, smart teknik och kulturhistoriskt intressanta byggnader är något av allt det som visas runt om i landskapet.

– Det har aldrig varit så många i Västernorrland som deltagit i kulturarvsdagen. 15 program på 15 olika platser och 23 arrangörer som samarbetar, säger samordnare och projektledare Johanna Bylander.

– Temat, industriarv och teknikhistoria, är något vi har gott om här i Västernorrland. Det är jättekul att få tillfälle att lyfta fram det; vi har jobbat sedan april och det har varit väldigt roligt med allt gensvar.

Söndagen är den dag då det allra mesta händer i Ångermanland. På Technichus i Härnösand visas lanterninen som tidigare suttit i fyren på Lungö; på plats finns sjöfartshistorikern Lennart von Post som berättar om fyrens betydelse för brukssamhällets utveckling. Visning av Qvistska Samlingen – en donation med dyrbar konst, antika möbler och samlarföremål – och visning av till exempel lärftmangeln och garveriet på Murberget är något av det som händer i Härnösand.

På Mannaminne händer flera saker; bland annat visar Anders Åberg Teknikhuset och uppfinnare Gösta Wibom håller uppfinnarverkstad. Och på Svanö, ett av Ådalens industrihistoriska nav, kan man gå en historisk vandring med foton på platser som de en gång såg ut, få en visning av biografens unika AGA-projektorer och kanske – om vattennivån tillåter – ett besök på bogserbåten Dynäs II, byggd 1910.

I Brynge, Sidensjö, blir det olika aktiviteter. Det blir guidningar på temat lin, trä och vatten, och under potatisdagen får man veta hur potatis hanterades förr i världen – till exempel hur potatismjöl tillverkades för hand.

– Ett besök i det gamla kraftverket, numera konsthall, är också att rekommendera. All teknik finns kvar, det är en väldigt spännande plats, säger Börje Göransson.

Aktiviteter anordnas även på Högbonden, Mariebergs sågverkssamhälle, Köpmanholmen, Sambiblioteket och Bystugan i Nyadal. För ett detaljerat program, gå in på Riksantikvarieämbetets hemsida och sök på "kulturarvsdagen Ångermanland".