Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smarta människor håller takten

Kan du trumma en jämn takt mot bordet? Bra. Då kan du känna dig som en intelligent person med stabila nervbanor.

Forskare vid Karolinska institutet och Umeå universitet har hittat ett samband mellan allmän intelligens, mätt med hjälp av intelligenstest, och förmågan att trumma en enkel rytm med så jämn takt som möjligt.

Den förmågan har inte enbart med musikalisk rytmkänsla att göra, utan mäter indirekt förmågan att vara exakt i tiden - någonting som tros underlätta vid problemlösning. Personerna i experimentet som presterade bäst på intelligenstestet var också bäst på att hålla takten jämn i efterföljande försök.

-Det är intressant eftersom uppgiften (att trumma) inte innefattar någon form av problemlösning. Oregelbundenheterna i takten uppstår förmodligen på en mer grundläggande biologisk nivå, på grund av en sorts brus i hjärnans aktivitet-, skriver forskningsledaren Fredrik Ullén i ett pressmeddelande.

Han tillägger att precision på millisekundsnivå i nervcellernas aktivitet är viktig både för inlärning och för informationsbearbetning. I studien kunde forskarna se ett klart samband mellan hög intelligens, god förmåga att hålla takten och stor volym vit substans i delar av hjärnans pannlob som ligger bakom problemlösning, planering och hantering av tid.

Studien är publicerad i vetenskapstidskriften Journal of Neuroscience.


/Allehanda.se