Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småkronorna i topp efter ny seger

Sverige vann även tredje matchen i gruppspelet i junior-VM i ishockey i Kanada. Efter 4-1 segern mot Ryssland leder nu småkronorna grupp B med nio poäng, tre före Ryssland. Därmed är det klart att Sverige går vidare.

Om laget tar sig direkt till semifinalen hänger däremot på hur det går i matchen mot Finland på nyårsafton. Finland är fyra poäng efter Sverige men har en match mindre spelad. Det är alltså fortfarande en öppen historia vem som vinner gruppen.

Om Finland vinner mot Österrike, vilket de flesta tror, är Sverige piskade att ta poäng på nyårsafton för att inte behöva spela kvartsfinal, vilket grupptvåan och grupptrean måste göra.

Men vi ska förbereda oss på bästa sätt och göra en ännu bättre match mot Finland. Oavsett vad andra tycker seglar vi inte iväg utan har fötterna på jorden och tar ett steg i taget, säger förbundskaptenen Pär Mårts till TT.

Påtagligt nöjd

Förbundskaptenen tar inte ut några segrar i förskott. Finlandsmatchen ser han som en "öppen historia", och än mindre vill han prata guld eller guldvittring.

Vi vet vart vi siktar, och vi ska högst upp. Men vi ska ta en etapp i taget, säger Mårts som ändå är påtagligt nöjd efter 4-1-segern mot Ryssland natten till onsdagen. I dag visade grabbarna en riktigt fin moral och gjorde en kanonmatch, säger han.

Han hyllade särskilt förstakedjan som inte gjorde någon höjdarinsats mot Österrike när Sverige vann med 7-3.

Men i dag spände de bågen och var lysande på banan och gjorde tre av de här fyra målen. Så det tycker jag var extra kul för dem, säger Mårts.

Drömstart

HV 71:s André Petersson såg till att småkronorna fick en drömstart med 1-0 i tredje matchminuten. Efter ytterligare knappt fyra spelade minuter drygade Timrås Magnus Pääjärvi Svensson ut ledningen till 2-0.

I mitten av andra perioden reducerade Rysslands Kirill Petrov, och därefter hade laget en viss press. Men strax före periodvilan slog Pettersson in sitt andra mål. Ett tröttkört Ryssland lämnade planen bara för att återvända och se hur Djurgårdens Daniel Brodin avgjorde matchen med sitt 4-1-mål.

Pär Mårts var dock aldrig nervös för en rysk seger.

Man känner inte sådant när man är i kriget, det har man inte tid med. De hade lite tryck ett tag, men jag tyckte att vi spelade bra även då, säger han.

Trots berömmet till förstafemman vill förbundskaptenen inte lyfta fram någon enskild spelare, inte ens tvåmålsskytten André Pettersson.

Det går inte. Det är ett lagspel. Gör den ene inte sin uppgift, fungerar det inte för den andre, konstaterar han.