Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småkronorna fick slita för segern

Annons

Ett lojt Sverige höll på att sätta den överlägsna premiärsegern mot Tjeckien i halsen. Österrike bet i från överraskande bra, men till slut kunde småkronorna vinna också den andra matchen i junior-VM, klara 7-3 till slut.

Efter 10-1 i premiären mot Tjeckien var förbundskapten Pär Mårts inställning tydlig: låt inte det här stiga er åt huvudena, killar. Ändå blev det just så i den andra matchen, mot Österrike. Kanske bidrog också smakstarten man fick, när Jacob Josefson snärtade in 1-0 efter bara 41 sekunder.

Allt gick som smort, för bra kanske, och efter 2.41 av den andra perioden gjorde Anton Rödin 3-0 och matchen kändes avgjord. Men österrikarna visade att de är gjorda av gott mentalt virke. Medan Sverige mönstrade en sällan skådad ineffektivitet och oskärpa, särskilt i numerära överlägen, gjorde Österrike precis tvärtom. Först fixade man två mål med en man mer på banan och sedan, med knappt två minuter kvar av perioden, tryckte Konstantin Komarek, till vardags i Luleås juniorlag, in 3-3.

Då vaknade Sverige till slut.

Psykologiskt mycket betydelsefullt var Anton Rödins 4-3-mål med bara 14 sekunder kvar av den andra perioden. Skellefteås succéback Adam Larsson slog en perfekt passning över hela banan och friställde Rödin som avslutade friläget distinkt. Nervositeten bland de svenska spelarna var dock påtaglig även i den tredje perioden. Inte förrän Mattias Ekholm slängde in 5-3 med ett dragskott från blålinjen, kunde de blågula spelarna andas ut. André Petersson och Oliver Ekman-Larsson - en av matchens bästa spelare med tre poäng - putsade sedan, med var sitt mål, till siffrorna till 7-3.

Nästa match för Sverige är mot Ryssland på onsdagskvällen, midnatt svensk tid.