Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småbarnsmammor bestulna i mataffärer

Polisen jagar en stöldliga som utnyttjar trängseln i stormarknadernas kassor och stjäl plånböcker från stressade småbarnsmammor.

I några fall har de också försökt ta ut pengar från de bestulnas kontokort, säger kriminalinspektör Peter Landeståhl vid Nackapolisen till TT.

Sedan i våras har polisen fått in fyra anmälningar i Nacka. Men gärningsmännen, som misstänks tillhöra samma familj, har också slagit till inne i centrala Stockholm samt i Ödeshög och i Blekinge.

Det handlar om minst fyra personer varav en eller två är kvinnor. De är i 20-35-årsåldern. Tjuvarna förekommer på övervakningsfilmer från samtliga platser. Två av dem har identifierats och är skrivna i Malmö men polisen har inte lyckats hitta dem.

Gruppen slår till på stormarknader som Coop, Ica Maxi och Kvantum. När mammorna packar ner varorna i kassar och tillfälligt lägger plånboken löst i barnvagnen tar en av tjuvarna på sig rollen att distrahera mamman medan en annan lägger beslag på plånboken. Även en äldre dam som hade plånboken synligt i väskan har blivit bestulen.

Vi uppmanar mammor och andra att inte lämna plånboken synlig i sådana här situationer, säger Landeståhl.