Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småaktig och missriktad politisk hämndaktion

Politiska hämndaktioner är aldrig vackra, men frågan är om inte den senaste hör till en av de mer utstuderat och missriktat småaktiga.

Vårsta diakonigårds familjerådgivning, som genom åren fått ekonomiskt stöd av stiftet och enskilda församlingar, tappar sitt ekonomiska stöd från Långsele, Graninge och Helgums pastorat enligt ett beslut i kyrkorådet där i januari.

Inte för att kyrkorådet bedömt att de inte har råd längre. Inte för att de tycker att verksamheten håller för dålig kvalitet så att man inte får valuta för pengarna. Inte för att man helt enkelt vill prioritera annan verksamhet som kan komma medlemmarna till del.

Nej, i protokollet skrivs den riktiga motiveringen till och med ut: hämnd för ett impopulärt beslut i en helt separat politisk församling som inte har något alls att göra med Svenska kyrkan eller för den delen familjerådgivningen. Kyrkorådet tänker inte stötta familjerådgivningen ekonomiskt för att ”ledande person inom Vårsta diakonigård bidragit till nedläggning av Sollefteå BB”.

En person som är anställd av Vårsta sitter alltså som vice ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd där hon varit med och fattat ett beslut som kyrkorådet inte gillar. Och för detta ska de som nyttjar den populära familjerådgivningen tydligen betala!?

Det är ett helt obegripligt beslut. Vad är poängen? Hur ska detta gynna Sollefteå?

Ska Vårstas ledning pressas att sparka eller omplacera anställda som engagerar sig politiskt? Det är ju inte minst olagligt, men det drar också uppmärksamhet till enskilda medlemmar i det aktuella kyrkorådet som ju faktiskt känt sig tvingade att lämna politiska uppdrag i just landstinget.

Ordförande i kyrkorådet heter ju Mikael Sjölund. Han satt dessutom tydligen med och fattade beslutet!? Han ställde upp på – kanske till och med själv formulerade? – beslutsmotiveringen till protokollet. Och han verkar inte förstå att det är något problem med det.

Sjölund har lämnat sina landstingsuppdrag, men vill tydligen på detta sätt och som företrädare för Svenska kyrkan fortsätta påverka landstingsbeslut indirekt genom att hota arbetsgivare till landstingspolitiker med indragna ekonomiska bidrag.

3580 kronor stjälper nu inte Vårstas verksamhet, utan blir mest ett (bisarrt) symboliskt ställningstagande. Men kyrkorådet i Långsele, Graninge och Helgum är ju inte det enda stället Sjölund kan påverka. Han sitter även i stiftsstyrelsen som också bestämmer om ekonomiskt stöd till Vårsta. Betydligt mer pengar.

Ska Svenska kyrkan verkligen upplåta en plattform för den här sortens poliska hämndaktioner som till på köpet endast drabbar tredje man – de medlemmar som vill ha och behöver familjerådgivningen?