Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små livescener i fara

Ett nytt förslag från Kulturrådet kan medföra att Musikhuset mister sitt stöd för att arrangera konserter.

Musikhusets styrelse befarar att konsertutbudet drabbas.

Förra året fick Musikhuset 80 000 kronor i bidrag av Kontaktnätet, en riksorganisation för ideella föreningar inom musik och kultur. Stödet utgör en av Musikhusets två huvudinkomster för att arrangera konserter. Men om förslaget från Statens kulturråd och Konstnärsnämnden antas kommer dessa pengar försvinna eftersom Kontaktnätet inte längre ska få söka bidrag av Kulturrådet.

Ordföranden Malin Arlid befarar att Musikhuset kommer att få svårt att boka större artister och har startat en namninsamling mot förslaget.

– Det ser mörkt ut, men kan vi inte stoppa det så kan vi i alla fall visa att vi tycker det är fel, säger hon.

Kontaktnätet får i dag pengar från två håll, Ungdomsstyrelsen och Kulturrådet, som sedan delas ut bland dess medlemsorganisationer, däribland Musikhuset.

Men det nya förslaget skulle innebära att de får förlita sig enbart på verksamhetsbidrag från Ungdomsstyrelsen. Detta då Kulturrådet bedömer att Kontaktnätets medlemsorganisationer har ungdomsinriktning. Samtidigt ska arrangörer inom till exempel jazz och klassisk musik få fortsätta söka stöd av Kulturrådet.

– Förslaget är orättvist. Vi har haft bidraget i 20 år men nu menar de att det vi håller på med inte är kultur, säger Anders Sellin från Kontaktnätet.

Han tycker det är fel att klassa Kontaktnätets medlemmar som ungdomskultur då de representerar ett flertal musikgenrer. Och han tror att kulturutbudet kommer att bli lidande.

– Det kommer att bli en väldig skillnad för föreningar som Musikhuset som ser till att grupper på väg upp har någonstans att spela. Förmodligen kommer det inte att påverka storstäder så mycket, men på mindre orter blir det en väldig försämring.

Richard Åberg från Musikhuset ser det som en gammal fråga om vilken sorts kultur som ska få bidrag.

– Det är finkultur mot fulkultur, även om det inte står så i rapporten.

Malin Arlid är också kritisk till ungdomsstämpeln.

– Vi tycker inte att ungdomskultur existerar. Det har inget att göra med vilken ålder man är i. Beroende på vilket band man bokar kommer alltid olika åldrar.

Förslaget skulle påverka alla Kontaktnätets runt 150 medlemsföreningar som främst finns i norra Sverige.

Allehanda.se har sökt Kulturrådet för en kommentar utan resultat.